I pored krize ispunjavamo obećanja

Bivši predsednik Srbije o predizbornim obećanjima. (Glas javnosti, 8. 12. 2008. godine)
„Predizborna obećanja koja su data u vreme kada se svetska finansijska situacija nije mogla naslutiti, neostvarljiva su u predviđenim rokovima, ali će svakako biti ispunjena u mandatu sadašnje Vlade.“

Kada je ekonomska kriza već pogodila dobar deo sveta i počela ozbiljno da preti i Srbiji tadašnji predsednik je poručivao građanima da nema razloga za sumnju da će obećanja iz predizborne kampanje biti ostvarena.

„Ako nešto što smo obećali ne možemo da uradimo ovog trenutka zbog novonastalih okolnosti, jer kriza svetskih razmera, najveća u proteklih sto godina, nije bila u vreme kada smo imali izbore, već je nastupila nakon toga, to ne znači da obećanja nećemo ispuniti u naredne četiri godine.“

Tanjug, 9. 11. 2008. godine

Nakon što je istekao rok koji je Tadić postavio možemo da konstatujemo da je na spisku predizbornih obećanja liste „Za evropsku Srbiju“ ostalo mnoštvo nerealizovanih.

U svojoj predsedničkoj kampanji, januara 2008. godine, Tadić je obećavao 500.000 novih radnih mesta (predizborni skup DS-a u Kragujevcu, Beta, 27. 12. 2007. godine), a tokom parlamentarne trke maja 2008. pominjao je posao za 200.000 ljudi. Umesto toga, došlo je do potpuno drugačijeg scenarija – umesto smanjenja došlo je do povećanja nezaposlenosti.

Januara 2008. kandidat DS za predsednika nas je uveravao kako je „ubeđen da će 2009. početi da brže raste životni standard(Tanjug, 11. 1. 2008. godine). Podaci o prosečnim zaradama i troškovima života u Srbiji pokazuju da još nismo ni blizu tog ostvarenja. Obećavao je kasnije i rast životnog standarda od 2011, ali je docnije to odložio za 2013. i 2014.

Boris Tadić i lista „Za evropsku Srbiju“ najavljivali su i dolazak novih investitora u Srbiju. Podaci SIEPE pokazuju da je u poslednje tri godine sve manje investicija stiglo u zemlju (2008. bilo je 2,24 milijarde dolara investicija, 2009. 1,57 milijardi, a 2010. oko milijardu dolara). Ne treba, takođe, smetnuti sa uma da su izvesni investitori, koji su gromoglasno najavljivani u kampanji 2008, kasnije odustali od ulaganja u Srbiju.

U istoj kampanji Tadić je garantovao i da ćemo za godinu dana postati kandidati za članstvo u EU. To se ostvarilo tek posle četiri godine. Podsećanja radi, Tadić je tada najavljivao i da Srbija mogla da postane punopravni član Unije do kraja njegovog mandata. Sada se već zna da naša država neće postati član Unije još sigurno šest do osam godina. I viznu liberalizaciju je obećavao Boris Tadić u kratkom roku. Ona jeste stupila na snagu, ali godinu dana kasnije od onoga što je predsednik tvrdio.

Prema obećanjima predsednika Srbije trebalo je da Koridor 10 dobrim delom bude gotov. Međutim, i dalje se radi na svim kracima tog putnog pravca.

Predsednik Srbije je obećavao bespoštednu borbu protiv korupcije, kao i hapšenje svih organizatora velikog kriminala do kraja mandata. Osim nekoliko hapšenja i pokrenutih istraga zbog sumnji da postoje naznake korupcije, na tom poslu ima još dosta da se radi. Ponekad deluje i da nema ni prave volje za obračunom sa tim problemom. Što se tiče hapšenja najvećih kriminalaca, ono se nije dogodilo.

S obzirom na to da ni nakon isteka čitavog mandata mnoga obećanja nisu ostvarena Istinomer Borisu Tadiću daje ocenu „neispunjeno“.