Hvala, Beograđanine Nagai!

Prvi čovek srpske prestonice o dodeli zvanja počasni građanin Beograda japanskom ambasadoru. (Blic, 29. 12. 2008.godine)
„Gospodine Nagai, ukoliko u roku od deset dana ne postignemo dogovor da postanete počasni građanin, ja Vam obećavam da će se to dogoditi kad-tad.“

Krajem 2008.godine, kada je tadašnji ambasador Japana Tadaši Nagai završavao mandat i vraćao se u svoju zemlju, Skupština grada Beograda odlučivala je o inicijativi 35 uglednih javnih ličnosti da se Nagaiu dodeli priznanje počasnog građanina. Ipak, zbog protivljenja predstavnika SRS, koji su isticali da „nije sporno da je ambasador Tadaši Nagai uradio dosta dobrih stvari za Srbiju i srpski narod, ali je on ambasador zemlje koja je među prvima priznala nezavisnost Kosova“, nije došlo do dodele priznanja. Gradonačelnik Đilas je obećao da će se to desiti „kad-tad“.

I zaista, na sednici Skupštine grada održanoj 7. juna ove godine, i pored protivljenja odbornika SRS, Nagai je proglašen za počasnog građanina Beograda. Gradonačelnik Dragan Đilas to je obrazložio još jednom:

„Pomoć koju je Japan dao Srbiji i Beogradu bila je ogromna: i za GSP, i za vodovod, kulturu, bolnice, domove zdravlja. Imajući sve to u vidu, smatram da je apsolutno opravdano i logično da jednom takvom čoveku damo ovo priznanje i da tako što gradimo česmu koja će biti posvećena Japanu na simboličan način zahvalimo onima koji su nam najviše pomogli u poslednjih deset godina.“

Studio B, 7. 6. 2010. godine

Konačno, povelja bivšem ambasadoru Japana svečano je uručena 20. avgusta 2010. Zbog toga, Istinomer izjavu gradonačelnika Đilasa ocenjuje kao ispunjeno obećanje.