Hteo sam u NATO, ali…

Predsednik Srbije o ulasku Srbije u NATO i referendumu na tu temu. (Politika, 15. 02. 2010. godine)
Do kraja mandata Vlade neće biti menjana skupštinska Deklaracija o vojnoj neutralnosti Srbije i neće biti pokretano pitanje učlanjenja u NATO. Izlišni su svi zahtevi za održavanje referenduma o učlanjenju Srbije u NATO, ta tema je nepotrebna jer niko i nigde u svetu ne organizuje referendum o tome šta se neće, već o tome šta neko hoće.

Kada je krajem 2006. godine Srbija pristupila Partnerstvu za mir Tadić je tokom govora u Briselu izjavio da je to početak saradnje sa Severno-atlantskom alijansom.

Ulazak Srbije u Partnerstvo za mir predstavlja samo prvi korak u procesu koji će kulminirati potpunom integracijom regiona u NATO.

B92, 14. 12. 2006. godine

S obzirom da je javnost Srbije bila i ostala veoma podeljena po pitanju pridruživanja NATO-u, predsednik je uvideo da je požurio, pa je u kasnijim izjavama odluku o ulasku u savez počeo da prepušta građanima.

Videćemo da li ćemo imati i naredne korake prema NATO. U krajnjem slučaju, to će biti odluka građana Srbije, jer bez te odluke nije ni moguće pristupiti NATO.

Večernje novosti, 28. 11. 2009. godine

Ovog trenutka je sasvim izlišno govoriti o NATO integracijama, jer to nije tema koja je na dnevnom redu. Dobro je da NATO želi Srbiju, ali je na Srbiji da sama odluči.

RTS, 29. 12. 2009. godine

U najnovijoj/ocenjivanoj izjavi Tadić sada odbacuje i referendum kao mogućnost da se odluči da li će Srbija u NATO. Na osnovu toga moglo bi se reći da je predsednik nedosledan, ali se mora uzeti u obzir još jedna važna činjenica. Ruski predstavnik pri NATO, Dmitrij Rogozin, izjavio je početkom februara da „ako Srbija želi da uđe u NATO, moraće da se odrekne Kosova“, a da će tada i Moskva biti primorana da preispita svoj stav prema Kosovu (tj. da će priznati njegovu nezavisnost). S obzirom na takav diplomatski pritisak važnog saveznika i mogućeg gubitka Kosova Tadić je razmišljanje o NATO-u odložio za neko drugo vreme i za neku narednu Vladu. Zato mu Istinomer dodeljuje ocenu „nešto između“.