Hiljade umetnina uništeno 5. oktobra

Predsednica parlamenta o šteti u Narodnoj skupštini nakon petooktobarskih demonstracija. (N1, 7. 4. 2017. godine)
„Je l’ treba da podsetim na to da su petog oktobra nestale na stotine i hiljade skulptura i slika iz tog parlamenta? Da je sve unutra uništeno? Je l’ vi možete da pretpostavite šta bi moglo da se dešava? Ja ne mogu.“
U okviru obrazloženja zašto se na početak rada Narodne skupštine čekalo skoro dve nedelje nakon završetka predsedničkih izbora, predsednica parlamenta Maja Gojković je rekla da se plaši da demonstranti, koji su svakodnevno protestovali u Beogradu, ne postanu nasilni. Tom prilikom je napravila i paralelu sa petooktobarskim demonstracijama i tadašnjim upadom građana u dom Narodne skupštine, govoreći o materijalnoj šteti koja je nastala.
*
Demonstranti „Protiv diktature“ ispred Narodne skupštine / Foto: Istinomer

Gojkovićeva je navela da su građani petog oktobra iz skupštine izneli na stotine i hiljade umetničkih dela i da ona neće dozvoliti da se tako nešto ponovi.

Međutim, da Maja Gojković falsifikuje činjenice lako je utvrditi na osnovu podataka koji postoje na sajtu Narodne skupštine. U sekciji koja se odnosi na kulturno nasleđe i umetnine izneti su tačni podaci o broju umetničkih dela koja su postojala pre petog oktobra, kao i o šteti koja je nastala zbog upada građana u dom Narodne skupštine.

„Zbirka je obuhvatala sto pedeset šest dela od kojih je, 5. oktobra 2000. godine, šezdeset ukradeno ili u požaru uništeno, među njima i ona vrlo dragocena dela naših doajena: S. Aralice, B. Dogana, P. Dobrovića, M. Kečića, M. Konjovića, P. Lubarde, M. Makaneca,P. Milosavljevića, M. Milunovića, Z. Petrović, Đ. Popovića, Z. Price, M. B. Protića, V. Svečnjaka, B. Stevanovića, I. Tabakovića, M. Todorovića, V. Filakovca, M. Čelebonovića, B. Šotre, M. Šuštarića i dr.“

Odmah nakon 5. oktobra Ministarstvo kulture poklonilo je Narodnoj skupštini 39 slika, tri skulpture i jednu tapiseriju.

Na osnovu ovih informacija jasno je da je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković govorila o višestruko većem broj umetničkih dela koja su ukradena tokom petooktobarskih demonstracija, nego što je to zaista bio slučaj. Umesto hiljade, kako tvrdi Gojković, uništeno je i ukradeno negde oko 60. Nesporno je da i taj broj predstavlja ogromnu štetu za kulturno nasleđe Srbije, pa bi, tim pre, predsednica Narodne skupštine trebalo da vodi računa kada govori o šteti koja je učinjena. Ne samo da Gojković licitira brojkama, već ih zloupotrebljava u političke svrhe. Zbog svega toga, izjavu predsednice Narodne skupštine ocenjujemo kao „neistinu„.