„Halo“ Kosovo

Ministarka o ponovnom uspostavljanju signala mobilne i fiksne telefonije srpskih operatera na Kosovu. (B92, 30. 04. 2010. godine)
„Situacija se prilično normalizovala i definitivno se unapredila u odnosu na prethodne dane i većina naših korisnika sada ima i fiksnu i mobilnu telefoniju, a većina je dobila i ADSL koji je imala i pre ovog poremećaja tržišta.“

Nedelju dana nakon što su kosovske vlasti onesposobile predajnike mobilnih operatera iz Srbije, zbog čega je oko 100 000 Srba u centralnom i južnom delu te teritorije ostalo bez telefonskih veza, ministarka Matić nas je obavestila da je sve vraćeno u prvobitno stanje. No, istog, ali i narednog dana sa Kosova su stigle drugačije vesti.

„Na području centralnog Kosova još nema signala fiksne i mobilne telefonije srpskih operatera. Služba za hitnu medicinsku pomoć i dalje potpuno odsečena od pacijenata zbog čega su mnogi od njih i životno ugroženi.“

direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković, Beta, 30. 04. 2010. godine

„Bazna stanica ‘Telekoma’ koja se nalazi u Osojanu ponovo bila na meti predstavnika kosovskih institucija koji su je preksinoć ponovo oštetili. Signal mobilne telefonije ‘Telekoma Srbija’ Srbi u ovom delu Metohije dobijaju samo na višim kotama, a koji dopire sa severa Kosova, tj. sa predajnika MTS-a u Zubinom Potoku.“

Upravnik pošte u Osojanu Nebojša Gašić, B92, 30. 04. 2010. godine

„Oko četrdeset hiljada Srba u ovom delu Kosova i dalje nema signal mobilne telefonije.“

načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić, Fonet, 01. 05. 2010. godine

I komentari sa sajta B92, koje su ostavljali stanovnici Kosova reagujući na ministarkinu izjavu, pokazuju da signala srpskih operatera nema.

„Samo ne znam gde je vracen signal, ja sam na centralnom kosovu i nema ni s od signala!“ (Ivana)

„Sto se tice ostalih delova Kosova, stanje je isto kao i posle 24 aprila. Rado bih vas pozvao da vam to saopstim telefonom, ali ipak nemam mrezu…“(poslednji mohikanac)

„Signal je od sada pa nadalje prisutan duhovno na Kosovu kao i ceo nas nebeski narod.“(Nebojsa)

„SOS calls only. Toliko signala ja imam sada.“(Gleamer)

„Ja ne znam gde je to vracen signal, Ili ona zivi na Kosmetu a ja negde drugde.“(bojan)

„Pa ako ima signala, nek ministarka sedne u svoju limuzimu i ode na centralno Kosovo, ako zna gde je, i odatle pozove svoje najblize.“(Dragan)

„Dobar pokusaj, ali nazalost to nije istina.“ (Ganja)

U skladu sa poslednjim komentarom, i Istinomer dodeljuje ministarki za telekomunikacije istu ocenu – neistina.