Građevinske dozvole u svim opštinama za 30 dana od 1. marta

Ministarka građevinarstva o primeni Zakona o planiranju i izgradnji. (TV N1, 23. 1. 2015. godine)
"Sve lokalne samouprave u Srbiji će do 1. marta morati u potpunosti da primenjuju Zakon o planiranju i izgradnji i izdaju građevinske dozvole u roku do najviše mesec dana"
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture krajem januara je najavila da će od 1. marta sve opštine morati da počnu sa punom primenom Zakona o planiranju i izgradnji.

Početkom aprila ministarka Mihajlović je objavila podatke o broju izdatih građevinskih dozvola. U odgovoru koje je Ministarstvo uputilo redakciji Istinomera navodi se da su prvi rezultati o primeni ovog Zakona “šarenoliki”. Kako su nam objasnili neke opštine zbog odgovarajućeg broja ljudi i tehničkih mogućnosti su u stanju da u potpunosti primene objedinjenu proceduru, dok je kod nekih problem nedostatak broja zaposlenih.

“Dobri primeri su Šabac, Niš, Ruma, Smederevo, Aranđelovac, Sremska Mitrovica, dok su Loznica i Čačak primeri gradova koji su već spremni i za elektronsko izdavanje sa sopstvenim softverima. Loši primeri su Bela Crkva, Osečina, Leskovac, Ivanjica, Sečanj, Ćićevac. Za prvih mesec dana je izdato 174 građevinske dozvole, dok je do 10. aprila taj broj porastao na 324. U proseku 50 opština kasni sa dostavljanjem izveštaja, tako da je broj izdatih rešenja sigurno i veći”, ističu u Ministarstvu građevinarstva.

Ipak, u njihovom odgovoru nije moguće pronaći podatke za čak 11 opština.

Koliko je, prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, svaka od opština izdala građevinskih dozvola tokom marta, možete pogledati ovde

Budući da nam je Ministarstvo u svom odgovoru navelo da sve lokalne samouprave ne raspolažu dovoljnim brojem zaposlenih, kao i tehničkim mogućnostima, Istinomer zaključuje  da primena Zakona nije ujednačena i zbog toga izjavu Zorane Mihajlović ocenjujemo sa “radi se na tome”. Istinomer će nastaviti i u narednom periodu da prati primenu ovog Zakona kada će izjava ministarke Mihajlović dobiti i svoju konačnu ocenu.  
Naslovna fotografija: FoNet/Ministartsvo građevinarstva