Gde je centar države?

Predsednik Srbije o ponudi organizatorima Povorke ponosa da je održe na Novom Beogradu. (B92, 21. 9. 2009. godine)
„Zbog toga je država, u skladu sa odlukom Skupštine grada, odredila da se takve manifestacije (Parada ponosa) održavaju pred Palatom Srbije. To je centralno mesto u državi, to nije nikakva skrajnuta pozicija, niti poljana.“

Skupština grada Beograda je u vreme Građanskog protesta 1996/97 odredila Novi Beograd kao jedino mesto gde se mogu održavati protestne političke manifestacije, kako bi umanjio pritisak koji je Protest vršio da se priznaju rezultati lokalnih izbora 1996, a i kako bi mogla lakše razbiti demonstracije. Od tada je u centralnom delu Beograda održano na stotine političkih skupova i nikad se niko, ni Milošević ni kasnije vlasti, nije više pozivao na ovu odluku Gradske skupštine.

Tada, 1997, u toj zgradi je bila savezna Vlada SR Jugoslavije, formalno najviši, a faktički ne mnogo uticajan politički organ. Danas je u toj zgradi samo nekoliko ministarstava i državnih agencija. Sedište vlasti, centralno mesto u državi, po Ustavu trebalo bi da je na Trgu Nikole Pašića (Dom Narodne skupštine), u Nemanjinoj ulici (Vlada) ili je na Andrićevom vencu, gde je Kancelarija Presednika Srbije. Bilo kako bilo, sve te institucije su u centru grada, ne na Novom Beogradu.

Postoji ideja da se Vlada Srbije premesti u Palatu Srbija, ali je ona, za sada, daleko od realizacije.

Zbog svega toga Istinomer ocenjuje izjavu Tadića kao skoro neistinitu.