Gas će poskupeti za 10 odsto

Generalni direktor „Srbijagasa“ o poskupljenju gasa. (Beta, 8. 10. 2011. godine)
„Poskupljenje za domaćinstva će biti oko 10 odsto i kubni metar gasa koštaće oko 36 dinara.“

Kada su novembarski računi počeli da pristižu, ispostavilo se da veliki broj potrošača mora da plati račune uvećane za oko 25 odsto i da kubni metar gasa, sa PDV-om, košta i do 47 dinara. Kako je došlo do takve razlike, stizala su različita objašnjenja.

„Za uvećanje računa za gas i do 30 odsto nije odgovoran ‘Srbijagas’. Cene i račune po kojima su stigli uvećani obračuni odobrili Agencija za energetiku, Vlada Srbije i sami distributeri…Mi svima isporučujemo gas po istoj ceni.“
generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, Kurir, 12. 12. 2011. godine

„Mi smo 2. novembra, posle odluke Vlade o poskupljenju, na našem sajtu objavili cene gasa kod svih distributera i o tome smo obavestili medije. Nažalost, to niko nije preneo i građani su verovali da je gas poskupeo za 10 odsto, kako su najavljivali pojedinci iz Vlade, a ne za onoliko koliko je svakom distributeru posebno odobrila Vlada.“
PR Agencije za energetiku Dušan Daković, Kurir, 13. 12. 2011. godine

Po svemu sudeći odgovornost za naknadno uvećanu cenu snosi Vlada Srbije koja je, posle osnovnog uvećanja od 11,1 odsto, dodatno odobrila više cene za svakog distributera posebno.

S obzirom na to da je direktor Srbijagasa propustio da kaže da rast cene od 10 odsto neće biti konačan i da se to poskupljenje tiče samo njegovog preduzeća, ali ne i distributera, Istinomer mu dodeljuje ocenu „poluistina“.