Fond svinja smanjen za dva miliona

Poslanik Demokratske stranke Bojan Pajtić o broju svinja koji se uzgaja u Srbiji. (Otvoreni parlament, 10. 8. 2016. godine)
“Nažalost, fond svinja je umanjen od 2011. godine praktično za dva miliona. Od 3,9 miliona svinja, koliko je u ovoj zemlji bilo 2011. godine, sada smo spali na svega dva miliona.”
Dugogodišnji premijer Vojvodine Bojan Pajtić je, tokom rasprave u republičkom parlamentu o planu za rad nove Vlade Srbije, govorio i o poskupljenju mesa proteklih meseci. Tako se i dotakao broja svinja, koji se uzgaja u Srbiji. Konstatovao je da je u roku od pet godina fond svinja prepolovljen, odnosno manji za čak dva miliona.
*
Poslanik Demokratske stranke Bojan Pajtić / Foto: Fonet
 
Premijer Vučić se na to nadovezao iznoseći drugačije podatke. “Tri miliona i 850 (je bilo 2011). Dva miliona se zakolje, gospodine Pajtiću”, rekao je Vučić.
 
Pajtić je, međutim, insistirao na tome da su njegovi podaci ispravni: “Dva miliona, prema podacima kojima ja raspolažem. Ovo su podaci kojima ja raspolažem. U svakom slučaju je politika prema agraru u potpunosti pogrešna.”
Pajtić nije odgovorio na pitanje Istinomera šta je izvor za podatke koje je izneo u parlamentu. Međutim, zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) ga demantuju. Zapravo, ni Vučić ni Pajtić nisu izneli tačne brojke za 2011. godinu, kada je prema podacima RZS fond bio 3.287.000 svinja, a ne 3.9 ili 3.8 miliona. 
*
Broj svinja po godinama / Republički zavod za statistiku (Printscreen)

Ti podaci, takođe, pokazuju da je 2015. godine broj svinja manji za svega tri hiljade, za razliku od čak dva miliona, kako kaže Pajtić, zbog čega dobija ocenu “neistina”.

 
Tako je Pajtić izgubio u ovoj raspravi, što ne čudi budući da je premijer Vučić i ranije iznosio dosta precizne podatake o stočnom fondu još sa početka prošlog veka.
 
Podsećamo, međutim, kako je upravo Vučić početkom 2015. godine najavio dolazak nemačke kompanije za proizvodnju mesa Tenis, te uzgoj pola miliona svinja, što smo već ocenili kao neispunjeno obećanje.

TV Prva, 25. 1. 2015. godine
„Dolazi Tenis. Firmu je već osnovao. To će biti veliki napredak za srpsko stočarstvo i poljoprivredu. Očekujte do početka 2016. godine 500 hiljada svinja”, rekao je Vučić.

Vučić je zatim početkom ove godine, nakon sastanka sa vlasnikom kompanije Klemensom Tenisom, najavio da će ugovor biti potpisan u junu, ali se to još nije dogodilo.