EPS na prodaju

Cvetković o privatizaciji javnih preduzeća. (Ekonomist, 25.05.2006.)
„Budućnost javnih preduzeća u Srbiji je poznata. Moraju postati mnogo efikasnija, a da bi se to desilo, potrebno je da se reši njihov vlasnički status. Sa velikom sigurnošću može se prognozirati da će ona biti u celini ili većinski u privatnom vlasništvu, uz određene izuzetke.“

U doba kada je ovo govorio Cvetković nije bio ni ministar, ni premijer Vlade, već ekonomski konsultant. No, bez obzira na funkciju, njegovo razmišljanje glede javnih preduzeća, pa time i Elektroprivrede Srbije, nije se menjalo.

Čim je imenovan za mandatara Cvetković je nagovestio da je u sklopu planova njegove Vlade i„nastavak privatizacije javnog sektora u Srbiji, pa i EPS-a“ (Politika, jun 2008. godine). Istine radi, premijer smatra da redosled poteza pri prodaji Elektroprivrede Srbije treba da bude „prvo regulacija i uvođenje konkurencije, pa privatizacija“(Politika, 31.08.2008.)

Iako se njegov stranački kolega Boris Tadić zalaže da EPS ostane u vlasništvu države, premijer najavljuje da će to javno preduzeće biti privatizovano i to u nekoliko faza.

U toku su tenderi za Kolubaru B i TENT, a vrednost investicija procenjuje se na skoro dve milijarde evra. Većinski vlasnici ova dva kapaciteta biće strani strateški partneri, čiji će udeo u proizvodnji biti oko 20 odsto. Time ćemo izvršiti prvu fazu privatizacije EPS-a i stvoriti konkurentno tržište.

(Ekonomist, 18. 12. 2009. godine)

Kako je svih ovih godina pričao o EPS-u, premijer, po svemu sudeći, tako i dela. Istinomer mu zato dodeljuje ocenu „dosledno“.

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa