Dvostruki podsticaji za još 11 gradova

Potpredsednica Vlade Srbije o proširivanju liste gradova sa duplim podsticajima za zapošljavanje. (Večernje novosti, 8. 5. 2011. godine)
„Tokom ovog meseca Vladi ćemo predložiti proširenje liste gradova u kojima će domaći i strani investitori moći da računaju na duple podsticaje države za novo zapošljavanje.“

Vlada Srbije je prošle godine usvojila Uredbu o privlačenju investicija, kada su četiri grada dobila status gradova od posebnog interesa. Reč je o Nišu, Kraljevu, Zaječaru i Novom Pazaru.

U maju bi ta lista trebalo da bude proširena na još 11 lokalnih samouprava u Srbiji.

„Uz Zaječar, Kraljevo, Niš i Novi Pazar, još jedanaest opština u Srbiji biće proglašeno ‘gradovima od posebnog interesa’ i, od sredine maja, moći će da računa na veće državne subvencije. Kako je potvrđeno u Ministarstvu ekonomije, reč je o dopuni državnog programa za oživljavanje velikih industrijskih centara, kao i devastiranih područja, čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka.“

Večernje novosti, 3. 5. 2011. godine

Predviđeno je da to budu gradovi sa više od 50.000 stanovnika i stopom nezaposlenosti višom od 20 odsto, u skladu sa kriterijumima Republičkog zavoda za statistiku.

Subvencije iznose od 4.000 do 10.000 evra, ako je investicija vredna najmanje 500.000 evra i ako investitor zapošljava najmanje 50 radnika.

„Ulasku u Program Vlade Srbije za oživljavanje velikih industrijskih centara od posebnog interesa za državu i devastiranih područja, čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto, mogu da se nadaju: Ruma, Bor, Kruševac, Leskovac, Loznica, Jagodina, Sremska Mitrovica, Aleksinac, Paraćin, Vršac i Bačka Palanka.“

Politika, 7. 5. 2011. godine

Potpredsednica Vlade nedavno je ponovo najavila usvajanje programa podsticaja.

„‘Uskoro će biti usvojen i program dvostrukih podsticaja za dodatnih 11 gradova…Među gradovima koji će imati pravo na udvostručene podsticaje su Leskovac, Kruševac, Loznica, Sremska Mitrovica…’, kazala je Kalanovićeva i naglasila da je ovaj program od juna 2010. kada je usvojen do danas ‘dao dobre rezultate'“. 

Tanjug, 15. 5. 2011. godine

Program podsticaja Vlada je usvojila 9. juna.

„Vlada Srbije usvojila je juče program oživljavanja industrijskih centara od posebnog interesa za državu u 2011. godini, pa će pravo na podsticaj do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu dobijati još 11 gradova.-Ideja je da se ožive veliki industrijski centri u 15 jedinica lokalne samouprave, gde živi oko 20 odsto stanovništva Srbije. Cilj programa je smanjenje velikih regionalnih razlika u stepenu razvijenosti – objasnio je ministar ekonomije Nebojša Ćirić…“

Press, 10. 6. 2011. godine

Pored 15 gradova, prema rečima ministra ekonomije Nebojše Ćirića, podsticaji će se odnositi i na 40 devastiranih opština u Srbiji.

Istinomer potpredsednici Vlade daje ocenu „skoro ispunjeno.“