Dve decenije čekanja na pozorište

Predsednik opštine Vrbas o obnovi pozorišta. (Dnevnik, 3. 10. 2009. godine)
„Od 1992. godine nemamo pozorište, a ovaj objekat gradi se već 16 godina. Proteklih nekoliko godina nije urađeno ništa i došlo je vreme, uz pomoć Fonda za kapitalna ulaganja, da se objekat završi a kultura u Vrbasu dobije pravo mesto, na zadovoljstvo svih građana.“

Zgrada pozorišta u Vrbasu izgorela je 1992. u požaru i iste godine trebalo je da se krene sa njenom obnovom. Zbog nedostatka novca rekonstrukcija je više puta započinjana i odlagana, pa su Vrbašani gotovo dve decenije bili uskraćeni za praćenje predstava u prostoru koji je za to namenjen.

Te 2009. godine, kada je predsednik opštine najavio završetak radova, Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojio je 30,9 miliona dinara za izgradnju i opremanje pozorišne zgrade. Taj novac, međutim, nije bio dovoljan da se objekat završi jer se u međuvremenu ispostavilo da je projekat loše urađen, da bi pozorište bilo nefunkcionalno i ne bi moglo da dobije upotrebnu dozvolu. Novac Fonda je do tada utrošen, a komunalna oprema iz zgrade ukradena. Iz republičkog budžeta ponuđeno je 1,2 miliona evra za završetak pozorišta, ali je republika tražila garanciju da radovi budu završeni do kraja 2011. godine. No, to nije bilo moguće jer je projekat prvo morao da pretrpi znatne prepravke.

Radovi nisu nastavljeni u jesen 2011, a Vrbas i dalje nema pozorište. Zbog toga Istinomer predsedniku opštine daje ocenu „neispunjeno“.