Dolaze penzije iz Slovenije

Ministar rada i socijalne politike o isplati slovenačkih penzija. (RTS, 28. 3. 2010. godine)
„Građani Srbije, koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji, od juna će moći da dobijaju slovenačke penzije.“

Više od 8.000 građana Srbije, koji su deo radnog staža navršili u Sloveniji, već 18 godina čekalo je da se dve države dogovore oko isplate slovenačkih penzija.

Sporazum o Socijalnom osiguranju između dve zemlje potpisan je septembra 2009. godine. Srpski Parlament ga je u decembru ratifikovao, a Slovenci su sporazum potvrdili marta 2010. Ministar Ljajić je tada najavio da će u roku od mesec dana biti završene tehničke pripreme kako bi građani od juna mogli da primaju penzije po osnovu radnog staža u Sloveniji. U junu, međutim, nije počela isplata slovenačkih penzija. Početkom septembra pojavila se informacija kako penzije stižu oko Nove godine.

„Sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Slovenije kreće praktično da se primenjuje od 1. novembra i od tog momenta će se predmeti svih 8.000 korisnika penzija poslati u Sloveniju. Zatim će njihov penzioni fond početi da donosi rešenja o priznavanju prava na penziju. Penzioneri koji primaju slovenačku penziju mogu računati na isplatu prve penzije oko Nove godine.“

direktor Zavoda za socijalno osiguranje Zoran Panović, RTS, 5. 9. 2010. godine

Iako je ministar prekoračio rok koji je proletos dao i da će penzije stići sa zakašnjenjem od šest meseci, sa druge strane, to kašnjenje je zanemarljivo u poređenju sa 18 godina, koliko su građani čekali na penzije. Zbog toga, obećanje ministra Ljajića ocenjujemo kao „skoro ispunjeno“.