Dobrovoljne predaje najbolji način saradnje

Ministar unutrašnjih poslova Srbije o spremnosti na saradnju sa Haškim tribunalom. (Beta, 12. 01. 2009. godine)
„Bez obzira šta mislili o toj saradnji, to je obaveza Srbije. Cela Srbija je ucenjena zbog Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Dobrovoljna predaja je najbolje rešenje.“

Dačić je, otkako se nalazi na na čelu MUP-a, više puta ponovio da Srbija radi sve kako bi okončala saradnju sa Haškim tribunalom i kako više ne bi bila „ucenjena“.

Naša država pokazuje punu spremnost da sarađuje sa Haškim tribunalom, a policija proverava po nalogu tužilaštva sve informacije o lokacijama na kojima se navodno kriju haški optuženici. Smatram da su dobrovoljne predaje najbolji način saradnje sa Hagom. Cela Srbija je danas ucenjena zbog Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Mislim da oni to sami treba da uvide, a zbog političke stabilnosti veoma je bitno da ta saradnja bude završena na dobrovoljnoj osnovi.

Večernje novosti, 31.oktobar 2008. godine

Na osnovu izjava novijeg datuma moglo bi se zaključiti da je ministar unutrašnjih poslova dosledan po ovom pitanju. Međutim, kada su Slobodan Milošević, a kasnije i vojni i policijski generali isporučeni Hagu, Dačić je pričao potpuno drugačiju priču.

Ne treba izručiti ni jednog jugoslovenskog građanina Haškom sudu. Donošenje Zakona o saradnji s Haškim sudom, koji bi predviđao ekstradiciju, bio bi protivustavan.

Fonet, 14. 06. 2001. godine

 

SPS će prestati da podržava Vladu Srbije ako četiri vojna i policijska generala, ili bilo koji građanin Srbije, budu izručeni Haškom tribunalu. SPS sigurno ne može da podržava bilo koju vladu koja će izručivati bilo kog građanina Srbije Haškom tribunalu. Ako do toga dođe, to je kraj naše podrške Vladi Srbije.

Beta, B92, 02. 07. 2004. godine

S obzirom da Ivica Dačić sada smatra da Srbija treba da sarađuje sa Haškim tribunalom, ali da i dalje u izjavama insistira na predajama, a ne na hapšenjima i izručivanjima, Istinomer mu daje ocenu „nešto između“.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD