Do marta sistem elektronskog prijavljivanja beba

Ministarka Udovički o projektu elektronskog prijavljivanja novorođenčadi. (Konferencija „E-uprava kao temelj savremene države“, 10. 12. 2015. godine)
“Očekujemo da će taj projekat zaživeti i da će naši novi građani od 1. marta na dalje biti u mogućnosti da imaju opuštenije roditelje zahvaljujući elektronskoj upravi.“
Rodili ste dete, ali se time ne završavaju porođajne muke. Naprotiv, tek počinju šetnjom novo-staro pečene majke, najčešće sa tom istom bebom, od šaltera do kancelarije ne bi li beba dobila ime, izvod iz matične knjige, mesto boravka u policijskoj evidenciji i zdravstvenu knjižicu. Takva praksa će, na sreću, zaobići majke koje se danas porode u nekom od 24 porodilišta u Srbiji, a u kojima je zaživela elektronska prijava novorođenčadi. Sve na jednom mestu, u porodilištu. Od preostalih 35 bolnica većina bi trebalo da omogući ovu jednostavnu proceduru do kraja godine, najavljuju za Istinomer u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.
*
Prijava beba trenutno u 24 porodilišta / Fonet

Da podsetimo, projekat “Bebo-dobrodošla na svet” u svim porodilištima je sada već bivša ministarka državne uprave Kori Udovički, najavila za 1. mart 2016. godine. Reč je o takozvanom jedinstvenom šalteru u porodilištima na kome majke na jednom mestu prijave bebu, nakon čega joj na kućnu adresu stižu izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo i zdravstvena knjižica.

 
Kada je Istinomer 17.  maja 2016. proveravao kako ide uvođenje novog sistema, u ministarstvu nam je rečeno da se sistem primenjuje samo u jednom porodilištu, bolnici Dragiša Mišović, da se uskoro očekuje ulazak GAK Narodni front u sistem, kao i da potpunu primenu sistema u ostalom porodilištima u Srbiji možemo da očekujemo 1. juna.
*
Odgovor Ministarstva na pitanje o potpunoj primeni sistema / PrintScreen

Skoro tri meseca kasnije (13. 9. 2016. godine) istraživali smo da li je elektronska prijava beba zaista uspostavljena 1. juna na celoj teritoriji, od Vranja do Subotice. Kako je Istinomeru rečeno u Ministarstvu, usluga je danas moguća u 24 porodilišta, dok ostalih 35 zbog nedostatka opreme i kadrova to nisu još obezbedila, ali da će uz pomoć donacije uskoro dobiti neophodne računare.
 
Jasno je da je rok za puštanje u rad novog servisa u porodilištima probijen i da ovu privilegiju ima tek polovina roditelja u zemlji. Sa druge strane, nema sumnje da je proces složen i da elektronska prijava beba uvezuje čak 11 institucija odnosno najveće informacione sisteme i registre u Srbiji čime se stvara temelj za izgradnju e-uprave. 
Kao građanski aktivistički poduhvat Istinomer podržava i ohrabruje državne inicijative koji u prvi plan stavljaju potrebe i probleme građana. Međutim, Istinomer će bivšu ministarku oceniti negativno kao neispunjeno obećanje jer je probijen i drugi rok (1. jun 2016.) za potpunu primenu sistema ne bi li usluga bila dostupna svim roditeljima. U isto vreme, podvlačimo da se nakon odlaska ministarke Udovički i dolaskom nove ministarke Ane Brnabić, ovaj projekat nastavlja. Kako nam je rečeno, uz pomoć donacija nabavljaju se računari za porodilišta koja nisu imala neophodnu opremu za uključivanje u sistem. 
 
Prema aktuelnoj evidenciji Ministarstva, elektronska prijava je uspostavljena u sledećim gradovima: Beograd („Dr Dragiša Mišović“, GAK „Narodni front“), Kragujevac, Novi Sad, Subotica, Bačka Topola, Vrbas, Pančevo, Kikinda, Zrenjanin, Ćuprija, Čačak, Leskovac, Prijepolјe, Prokuplјe, Kruševac, Negotin, Šabac, Loznica, Požarevac, Petrovac na Mlavi, Valјevo, Aranđelovac, Vranje, Smederevo.

“Reč je o ukupno 24 opštine i grada čime je postignuto da se čak polovina novorođenčadi rođenih na teritoriji Srbije elektronski prijavljuje”, dodali su u Ministarstvu državne uprave.

Na pitanje Istinomera kada je rok da sistem realno zaživi na teritoriji cele Srbije, iz Ministarstva odgovaraju da je posebnim pravilnikom predviđeno da novi sistem počne da se primenjuje kada budu ispunjeni tehnički uslovi (oprema u bolnicama i gradskim/opštinskim upravama), a kao tehnički rok bio je određen 31. maj 2016. godine. 

“Zbog kompleksnosti projekta, nedostatka opreme i kadrova koji bi uveli izvođače na terenu u rad, projekat se uvodio postepeno i tako se radi i dalјe. Bolnice i opštine koje do danas još nisu ušle u projekat nisu mogle da obezbede opremu, pa su kabinet Predsednika Vlade, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obezbedili donaciju preko koje će i sve preostale bolnice i opštine dobiti kompjutere u septembru ili oktobru, što je preduslov za njihovo uključivanje. U skladu sa tim, planirano je da se većina bolnica i opština uvede u projekat do kraja godine”, navode sada u Ministarstvu.

 
Istinomer će u narednom periodu pratiti dokle je stiglo uvođenje „jedinstvenog šaltera“ za bebe u porodilištima, i kada će svi roditelji moći da uživaju u ovoj pogodnosti.