Do marta sistem elektronskog prijavljivanja beba

Ministarka Udovički o projektu elektronskog prijavljivanja novorođenčadi. (Konferencija „E-uprava kao temelj savremene države“, 10. 12. 2015.)
„Očekujemo da će taj projekat zaživeti i da će naši novi građani od 1. marta na dalje biti u mogućnosti da imaju opuštenije roditelje zahvaljujući elektronskoj upravi.“
Kako to izgleda kada je država „servis građana“, na koži bi najpre mogli da osete oni koji ovih dana postaju roditelji. Naime, ministarka Kori Udovički najavila je da će od marta prijava novorođenčadi biti znatno olakšana. Umesto brojnih zahteva i poseta šalterima, roditelji će  kako bi prijavili svoje novorođenče popunjavati samo jedan zahtev i to na samo jednom šalteru – u samom porodilištu. Iako je početak primene ovog sistema najavljen za prvi mart, zbog kompleksnosti samog procesa, puna primena u svim porodilištima će krenuti od 1. juna,  kažu za Istinomer iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

„S obzirom na sveobuhvatnost sistema i činjenicu da je 11 institucija trebalo uvezati, puštanje u punu produkciju zahteva da se uključi jedno po jedno porodilište. Sistem je napravljen na nivou cele Srbije i svako mesto sa porodilištem će biti u mogućnosti da se priključi čim obezbedi tehničke uslove za to (što većina ima).“

Jedina bolnica u kojoj se za sada primenjuje ovaj sistem je bolnica Dragiša Mišović na Dedinju, a uskoro bi ovaj sistem trebalo da počne da se primenjuje i u GAK Narodni front. Do 31. maja ovom sistemu pridružiće se i ostala porodilišta u Srbiji, potvrđeno je Istinomeru iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.       

S obzirom da su nam u Ministarstvu potvrdili da je ovaj sistem već krenuo da se primenjuje, da su svi tehnički uslovi ispunjeni, da su zdravstveni radnici koji će sprovoditi proceduru prošli obuku, ali da potpunu primenu ovog sistema možemo da očekujemo 1. juna, ministarka Udovički dobija ocenu „radi se na tome“.          
Ukoliko od juna ovaj sistem zaživi, to znači da će roditelji odmah nakon rođenja deteta u svim porodilištima moći da prijave ime deteta, prebivalište, zdravstveno osiguranje, a izvod će im stići na kućnu adresu. Do sada, da bi sve ovo prijavili, roditelji su morali da posećuju opštinu, odnosno matičnu službu, stanicu uprave policije, kao i Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, dodaju i da stari sistem neće biti ukinut, pa će sama procedura zavisiti od izbora roditelja, koji će birati između stare i nove procedure.  
Istinomer će pratiti da li će ovaj sistem krenuti da se primenjuje u svim porodilištima od prvog juna, kada će izjava ministarke Kori Udovički dobiti konačnu ocenu.