Do kraja 2017. novi zakon o Agenciji

Ministarka pravde o novom Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije (Ministarstvo pravde, 11. oktobar 2017. godine)
„Ono što je predviđeno Akcionim planom za Poglavlje 23 je donošenje novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Plan je da se taj predlog zakona pred narodnim poslanicima nadje do kraja godine.“

U oktobru 2017. ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da bi (dugo čekani) novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije trebalo da se nađe u Skupštini do kraja te godine. Međutim, to nije bio slučaj – predlog se ni danas, sredinom januara ne nalazi u proceduri. Zbog toga ministarki Kuburović dajemo ocenu „neispunjeno„.

Na pitanja Istinomera Ministarstvu pravde – zašto zakon nije donet u 2017. godini, i koja je procena Ministarstva u pogledu vremena slanja predloga zakona u Skupštinu – iz Ministarstva odgovaraju:
„Rad na izradi novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije je u završnoj fazi. Razlog zbog kojeg se kasni sa izradom Nacrta Zakona jesu kadrovske promene koje su se desile na čelu Agencija za borbu protiv korupcije. 
 Naime, Radna grupa, kojom je predsedavala tadašnja direktorka Agencije Tanja Babić, počela je sa radom još pre dve godine. Međutim, mesto direktora Agencije je ubrzo ostalo upražnjeno nakon njenog izbora za sudiju Ustavnog suda. Usledio je proces izbora novog direktora, na to mesto je izabrana Majda Kršikapa, ali je ona ubrzo dala ostavku na to mesto. Napominjemo da je u toku novi konkurs za izbor direktora Agencije za borbu protiv korupcije.“

Sve ovo iz odgovora Ministarstva je načelno tačno, ali nepotpuno. Naime, direktora Agencije bira Odbor Agencije, a članovi Odbora se biraju u Skupštini Srbije. Vladajuća većina u Skupštini i naročito u skupštinskom Administrativnom odboru sada već više godina se trudi i uspeva da lagano oblikuju Odbor Agencije – njeno najvažnije telo – po svom ukusu, i u tom oblikovanju uporno odbijaju da izaberu nedostajuće članove Odbora Agencije, čak i da raspravljaju o njihovim kandidaturama. O ovome je Istinomer opširno pisao ovde.
Zbog ovakvog odnosa skupštinske vladajuće većine prema Agenciji, ovo na papiru nezavisno telo bilo je bez direktora u periodu od decembra 2016. do septembra 2017. godine. Čak, od aprila do jula 2017. nije bilo uopšte ni moguće da Odbor izabere direktora Agencije, pošto je broj članova od ukupno devet predviđenih spao na – dva, a potrebno je bar pet članova da bi Odbor mogao da donosi odluke. Ujedno, konkurs za direktora iz decembra 2016. propao je jer se ustanovilo da je kandidatkinja koja je dobila najviše glasova Odbora – povezana sa SNS.
Napokon, u septembru 2017. Odbor je izabrao Majdu Kršikapu (prethodno je Skupština u julu izabrala četiri nova člana Odbora, dovevši ga tako do funkcionalnih šest članova), međutim, Kršikapa je nakon samo dva meseca, u novembru, dala ostavku – iz još uvek neutvrđenih razloga.
Agencija je u novembru raspisala konkurs za novog direktora, ali on još nije izabran. Kako je Ministarstvo pravde još u junu odgovorilo CINS-u, dakle pre nego što je Kršikapa bila izabrana, Ministarstvo „želi saglasnost novog rukovodioca“ u vezi sa novim zakonom, kao i da „bez mišljenja direktora Agencije ne mogu da formiraju finalni tekst Nacrta, koji može biti u velikoj meri drugačiji od sadašnjeg“.
Dan nakon što je Ministarstvo pravde odgovorilo Istinomeru, u sredu, 17. januara, Odbor Agencije za borbu protiv korupcije izabrao je novog direktora – Dragana Sikimića, čiju biografiju možete pročitati ovde. Dakle, valjda je na redu novi zakon.
(Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa)