Do kraja 2009, 2010…

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić o krajnjem roku važenja pasoša. (Politika, 19. 11. 2009. godine)
„Produženje važenja starih pasoša do kraja 2009. godine bilo je logično rešenje da se građani ne bi našli u nezgodnoj situaciji.“

Kada je Zakon o putnim ispravama donet septembra 2007. godine, Vlada je odredila da će plavi pasoši važiti do 31.12. 2008. Međutim, dok se osvrneš, prođe godina dana, a tek mali deo građana uspeo je da zameni pasoše. „Bilo je kašnjenja u samom početku izdavanja novih pasoša“, pravdao se tada ministar Dačić. Zbog toga je u poslednjim danima 2008. godine, navrat-nanos, menjan zakon na osnovu kojeg bi stari pasoši trajali još godinu dana. To bi, po rečima Dačića, bilo sasvim dovoljno vremena da se čitav posao zamene pasoša završi kako bi građani mogli nesmetano da putuju.

Kako se kraj 2009. bližio, tako je postajalo sve jasnije da ni novi rok neće moći da se ispoštuje, naročito kod građana Srbije koji žive u inostranstvu. Da li su ministra pogrešno savetovali ili ni sam ne zna kakvu tromu administraciju ima, tek opet se pravio novi predlog zakona kojim se važenje starih pasoša produžava za još godinu dana. Dačić se, obrazlažući taj predlog u parlamentu, pravdao istim kašnjenjima kao i decembra 2008. godine:

Postojeći Zakon primenjuje se od 9. aprila 2008. godine. Zbog tehničkih nemogućnosti prijem zahteva za nove biometrijske pasoše počeo je neštokasnije.

Večernje novosti, 09. 11. 2009. godine

Sredinom 2010. ministar je ponovo najavio izmene zakona zbog državljana Srbije koji žive u inostranstvu. Novo produženje isprava dogodilo se oktobra iste godine.

Istinomer smatra da ministar Dačić nije dosledan pošto je sam, ili uz pomoć loših savetnika, procenio da je godinu dana „logično rešenje“ da SUP-ovi i MUP-ovi završe posao, a dva puta ponovo morao da menja Zakon.

 

Naslovna fotografija: FoNet/MOD