Do izbora tehnološki park na Zvezdari

Bivši ministar nauke o izgradnji tehnološkog parka na Zvezdari. (Tanjug, 29. 8. 2011. godine)
"Naučno-tehnološki park ‘Zvezdara’, investicija vredna 9,7 miliona evra, trebalo bi da bude završen do marta sledeće (2012.) godine, kada će nekoliko desetina tehnoloških firmi početi da rade na moderan način."

Izgradnja naučno-tehnološkog parka u blizini Instituta „Mihajlo Pupin“ započeta je još 1989. godine, ali je ubrzo prekinuta. Osim betonskih kostura za pet zgrada, ništa drugo nije zidano u naredne dve decenije. Tek 2010, uz pomoć sredstava iz EU i kredita Evropske investicione banke, nastavljena je gradnja na postojećoj konstrukciji. Zvaničano je planirano da posao bude završen februara 2012, ali je bivši ministar nauke „dao fore“ građevinarima još mesec dana više.

Na izgradnji se radilo, ali ne onom dinamikom koja je najavljena. Tako su najavljenog marta 2012. građevinci i dalje bili na skelama i daleko od kraja posla. Pošto su ubrzo usledili izbori Demokratska stranka je u svojoj kampanju pokušala da prikaže kako je park na Zvezdari već završen i „samo što nije počeo da radi“.

 

Međutim, istina je da ni godinu dana od isteka roka tehnološki park još nije zaživeo. Istini za volju, većina građevinskih radova jeste završena u leto 2012, ali tamo i dalje nema nijedne firme, niti zaposlenih.

Pošto je termin koji je Đelić pominjao odavno prošao, Istinomer mu daje ocenu „neispunjeno“. 

Dug put do upotrebne dozvole Poslednje vesti o tehnološkom parku govore da je Uprava protivpožarne policije dostavila je spisak primedbi na projektnu dokumentaciju izvedenog stanja objekta naučno-tehnološkog parka na Zvezdari i da su primedbe otklonjene. Sada treba da usledi ponovna revizija predmeta.

ODGOVOR BOŽIDARA ĐELIĆA ISTINOMERU: Božidar Đelić, koji je sada poslanik opozicione DS, rekao je da “nije nadležan za taj projekat od marta 2011 godine, skoro tri godine. To je momenat rekonstrukcije Vlade kada je nauka pripojena prosveti, pa je odgovornost preuzeo, do skoro, Žarko Obradović.” (7. novembar 2013. godine)

Kao član Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo on je na sednici od 29. oktobra ukazao i na to da je neefikasnost Jedinice za sprovođenje projekta pri Ministarstvu prosvete dovela do toga da ovaj bitan objekat ne bude još uvek dovršen, uprkos tome što je novac obezbeđen.


Naslovna fotografija: FoNet/ Aleksandar Koković