Do besplatnog školstva preko darovanih udžbenika

Ministar prosvete o pristupačnijem školovanju. (Press, 05. 10. 2008. godine)
„Učiniću sve da školski udžbenici u Srbiji budu besplatni.“

Već na početku svog mandata ministar prosvete je najavio da će mu jedan od prioriteta u radu biti obezbeđivanje besplatnih školskih udžbenika.

„Ako budemo uspeli da taj projekat narednih godina ostvarimo, verujte mi na reč, opašće interesovanje mnogih izdavača za izdavanje udžbenika.“

Press, 05. 10. 2008. godine

Najbolji način da pokaže da je iskren u svojoj nameri bio je na početku naredne školske godine kada je svih 80.000 učenika prvog razreda osnovnih škola u Srbiji dobilo besplatne udžbenike. Za školsku 2010/2011. godinu Ministarstvo prosvete najavilo je podelu besplatnih udžbenika i za učenike drugog razreda.

„Naredne školske godine, osim prvaka besplatne udžbenike dobiće i učenici drugog razreda osnovnih škola u Srbiji. Cilj materijalnog ulaganja u obrazovne ustanove je ostvarivanje efikasnosti, kvaliteta, ravnopravnosti i dostupnosti obrazovanja svima. Za sada nije moguće, zbog manjka materijalnih sredstava, da se i đacima srpskih škola u dijaspori dodele besplatni udžbenici, kao što je to nedavno učinilo Ministarstvo za dijasporu, ali Ministarstvo prosvete će se potruditi da obezbedi sredstva za tu namenu u skorijoj budućnosti.“

Beta, 17. 02. 2010. godine

S obzirom na to da se iz godine u godinu povećava broj učenika koji dobijaju besplatne udžbenike, ali da je to ipak još daleko od toga da svi đaci uživaju u toj beneficiji, Istinomer izjavu ministra Obradovića ocenjuje sa „radi se na tome“.