Đačke klupe u Kraljevu spremne

Ministar prosvete o obnovi škola oštećenih u zemljotresu u Kraljevu. (RTS, 25. 7. 2011. godine)
„Sve škole u Kraljevu, oštećene u zemljotresu, će do 1. septembra biti spremne da prime đake.“

Zemljotres koji je početkom novembra 2010. godine pogodio Kraljevo prouzrokovao je i oštećenje školskih objekata, pa su đaci u tom gradu školsku godinu završili sa u vanrednim okolnostima. Časovi su bili skraćeni na 25 minuta, radilo se u četiri smene, a neki su nastavu imali u drugim objektima.

Nakon zemljotresa ministar prosvete je obišao Kraljevo i obećao pomoć države za sanaciju štete. On je početak obnove najavljivao za početak jula, ali je posao kasnio i prvi radovi su započeti krajem tog meseca. Da će đaci krenuti na vreme u renovirane škole ministar je najavljivao i pre početka radova na objektima.

„Za ovih trinaest škola bilo je potrebno 94 miliona dinara, tako da ćemo ostatak iskoristiti da se upotrebi za druge obrazovne objekte u Kraljevu. Svaki dinar će biti iskorišćen da se škole što pre, više i bolje, osposobe da prvog septembra deca mogu normalno da krenu u školu.“

RTS, 10. 6. 2011. godine

Polovinom avgusta ispostavilo se da neće sve biti završeno na vreme. Iako je u junu ministar tvrdio da je novac obezbeđen, dva meseca kasnije sam Obradović najavio je kašnjenje radova uz obrazloženje da je u pitanju „nedostatak novca na početku građevinske sezone, a zatim i neočekivani problem da se na nekoliko tendera nije javio nijedan izvođač“.

„Sanacija osam školskih objekata oštećenih u zemljotresu neće biti završena do 1. oktobra. Od 23 školska objekta na kojima su bili neophodni radovi, 12 škola će biti završeno do 1. septembra, još tri škole do 20. septembra, a ostale do 1. oktobra.“

Blic, 11. 8. 2011. godine

Istinomer obećanje ministra prosvete ocenjuje kao neispunjeno.