Direktori samo preko konkursa

Premijer o poštovanju Zakona o javnim preduzećima. (Beta, 27. 6. 2013. godine)
“Zakon o javnim preduzećima koji predviđa izbor direktora tih firmi po konkursima biti poštovan onako kako je predviđeno.”

Iako je vlast u velikom broju gradova i opština raspisala konkurse za lokalna Javna preduzeća, ipak postoje i loklane vlasti koje to nisu uradile. Na žalost jedan od onih koji kasne je i Vlada Republike Srbije.

Sudeći prema objavljenom u Službenom glasniku, do 30. juna konkurse su raspisala samo tri preduzeća: EPS-a, Stara planina i Skijališta Srbije. U sredu 3. jula, odnosno tri dana posle krajnjeg roka Vlada je donela i odluku o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora javnih preduzeća „Nacionalni park Kopaonik“,„Nacionalni park Đerdap“, „Nacionalni park Tara“, „Nacionalni park Fruška gora“ i „Nacionalni park Šar planina. 

U petak 5. jula Vlada je raspisala konkurs i za direktore Novinske agencije Tanjug, Javnog preduzeća za novinsko izdavačku delatnost „Panorama“ iz Prištine i „Jugoimport – SDPR“.
Zašto Vlada raspisuje konkurse „na kašičicu“ iako je rok istekao ostaje nejasno. Ono što je jasno da mnoga preduzeća još čekaju raspisivanje konkursa, a neka od većih su:

JP Zavod za udžbenike i nastavna sredstva
JP Javno preduzeće za skloništa
JP “Naftna industrija Srbije”
JP “Srbija šume”
JP “ŽTP Beograd ”
JP “Aerodrom”
JP PTT Saobraćaja
JP “JAT Airways”
JP “Telekom Srbije”
JP Radio televizija Srbije
JP “Srbijavode”
JP “Službeni glasnik”

Podsetimo, Vlada Srbije je protivno Zakonu o izboru direktora JP donešenog decembra 2012, u dva slučaja donele odluke protivne ovom aktu. Zbog svega toga Istinimer daje ocenu tri – radi se na tome, ali jedva.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD