Diplomirana „šta god hoćeš“

Državna sekretarka Ministarstva kulture o svojoj stručnoj spremi. (emisija Utisak nedelje, B92, 22. 03. 2009. godine; photo: Ministarstvo za kulturu i medije))
„Ja sam biolog i prevodilac norveškog jezika.“

Utisak nedelje, 22. 03. 2009. godine

Gotovo da nije ni trepnula državna sekretarka ministarstva kulture kada je pred širokim auditorijumom izjavila da je po profesiji biolog.

Godinu dana kasnije i dve godine otkako je postavljena na poziciju odmah ispod ministarske, dnevni list Press je otkrio da Nadica Momirov nije završila fakultet i da su u njenoj biografiji na sajtu ministarstva stajali netačni podaci. Njeno objašnjenje bilo je da je u pitanju greška.

 

„Nesporazum je nastao samo zbog toga što je urednica sajta slobodno interpretirala moj CV!“

Press, 30. 06. 2010. godine

 

Tada je pokušala i da razjasni kako je došlo do navodne zabune.

„Do 1991. sam bila redovan student sa prosekom 8,5. Pošto je izbio rat, kao apsolvent Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, otišla sam u Norvešku. Tamo sam upisala biologiju na Višoj strukovnoj školi u Budeu. Pošto sam mislila da se nikad neću vratiti u Srbiju, odlučila sam da ipak upišem nešto da bih mogla da radim u tamošnjoj administraciji. Tamo svi rade u administraciji, to je siguran posao. I 1994. godine upisala sam Višu strukovnu školu ‘Volda’. To su jednogodišnje specijalističke studije i godinu dana kasnije dobila sam sertifikat tumača za norveški jezik.“

Press, 29. 06. 2010. godine

Međutim, prema saznanjima Istinomera, Nadica Momirov je vrlo često i sama „grešila“ kada je saopštavala šta je po profesiji. Na izbornim listama G17 plus iz 2004. i 2007, kao i listi Za evropsku Srbiju 2008. godine, ona se svaki put različito predstavljala.

2004. godine

 

2007. godine

 

2008. godine

 

Iako ima samo sertifikat o završenom jednogodišnjem kursu norveškog jezika Momirovoj nije smetalo da na izbornim listama sebe unapredi u prevodioca ili diplomiranog filologa. U nekim intervjuima, dodelila je sebi i fakultetsku diplomu pride.

„Želela je da bude stomatolog, kao i njeni ujak i ujna s kojima je provodila dosta vremena, ali je u srednjoj školi zavolela biologiju, pa je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu diplomirala biologiju. Međutim, zvanično joj je zanimanje – prevodilac norveškog jezika.“

Politika, 08. 01. 2008. godine

Kada je postavljena na mesto državnog sekretara, ni to nije bilo dovoljno, pa je u njenom CV-ju osvanulo i da je „diplomirani stručnjak u oblasti biologije i socijalne integracije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Norveškoj“. Osim stručne spreme i radno iskustvo Nadice Momirov je „naraslo“.

„Gospođa Momirov je na ‘Mond koledžu’ predavala norveški jezik šest meseci, a ne šest godina. Mi nismo ni postojali 1998. godine, pošto smo osnovani 2000, a sa radom smo počeli u januaru 2001…“

vlasnik „Mond koledža“ Tomislav Gaborović, Press, 01. 07. 2010. godine

Podaci iz biografije na sajtu ministarstva su, nakon medijskog otkrića, ekspresno promenjeni, ali je i nova formulacija dvosmislena jer izgleda da državna sekretarka ne želi da se odrekne društveno poželjnog statusa.

Sajt Ministarstva kulture

         „..To znači da sam položila 25 ispita i po sadašnjem zakonu fali               mi još pet ispita da imam i diplomu, što morate priznati, nije isto             kao srednja škola. Uostalom, u Norveškoj se gledaju znanje i                   položeni ispiti.“

Press, 30. 06. 2010. godine

Na pitanje zašto je prikrivala istinite podatke o svojoj stručnoj spremi, visoka zvaničnica je arogantno celu situaciju proglasila „nebitnom“.

„Ma nemam pojma! To je totalno nebitno, gde sam radila, šta sam radila! Neću više da se bavim biografijom, ljudima koji pišu biografije, pričama rekla-kazala… I nemam više šta da kažem, igram „monopol“ sa detetom i sutra putujem na godišnji odmor“

Press, 01. 07. 2010. godine

Zbog toga što godinama obmanjuje glasače lažnim predstavljanjem, prebacuje krivicu na druge za „greške“ u njenoj biografiji, a zatim čitavu manipulaciju proglašava nevažnom, Nadica Momirov dobija ocenu „kratke noge“.

Posle višestrukih dokaza da je Nadica Momirov obmanjivala javnost lažnim predstavljanjem, Vlada Srbije je 2. jula popodne razrešila državnu sekretarku u Ministarstvu kulture.

Prethodnih dana rukovodstvo G17 plus i ministar Nebojša Bradić pokušali da stanu u odbranu Momirove, ali su ih činjenice naterale da promene mišljenje. O njenom budućem statusu u stranci odlučivati disciplinska komisija.

02. 07. 2010.