Digitalizacija završena posle devet godina

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija o završetku procesa digitalizacije. (Tanjug, 7. 6. 2015. godine)
„Srbija je od danas u potpunosti digitalizovana, 97,8 odsto stanovništva pokriveno je digitalnim signalom, a analogni signal danas ide u istoriju.“

Ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić, gašenjem analognog signala na Kopaoniku 7. juna, označio je završetak procesa digitalizcije, prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa. Prema podacima  koje je Istinomer dobio od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija digitalnim signalom je pokriveno 97, 8 odsto stanovništva, što je 2,8 odsto više od procenta koji predviđaju međunarodno preuzete obaveze.

*

Ipak, i nakon devet godina koliko su građani Srbije čekali na emitovanje digitalnog signala, više od 150 hiljada njih nije obuhvaćeno digitalizacijom.
Na pitanje Istinomera zbog čega je to tako, iz resornog ministarstva poručuju da su u pitanju nepristupačni tereni, koji nikada nisu bili pokriveni ni analognim signalom.

“Postoje mikro zone, naročito u brdsko-planinskim krajevima, koje iz čisto tehničkih razloga nisu pokrivene digitalnim signalom”, stoji u pisanom odgovoru Istinomeru Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Trudićemo se da broj stanovnika koji nemaju digitalni signal bude najmanji mogući. Sve dotle dok ulaganja u infrastrukturu i opremu budu tehnički izvodljiva, a zatim razumna i opravdana. Nije logično da se zidaju nove emisione lokacije, koje koštaju milione, za jednu ili dve kuće”, objašnjavaju u Ministarstvu i dodaju da stoprocentne digitalizovanosti, zbog tehničkih prepreka, neće biti.

Osim bolje slike i zvuka, digitalizacija omogućava lakše praćenje programa osobama sa oštećenim sluhom, slepima i slabovidima. Takođe, postoji i mogućnost odloženog gledanja programa, kao i praćenje programskog i elektronskog TV vodiča po više dana unapred.

Ministar Ljajić se u nekoliko navrata pohvalio time da je proces digitalizacije završen i pre 17. juna, koji je Ženevskom deklaracijom određen kao krajnji rok za prelazak na digitalni signal u Evropi.

Na osnovu zvaničnih podataka resornog ministarstva o pokrivenosti teritorije Srbije digitalnim signalom, kao i potvrde međunarodnih organizacija (EU i OEBS) da je taj proces završen, izjavu ministra Ljajića ocenjujemo kao istinu.

Istinomer podseća da je kao prvobitni rok za završetak procesa digitalizacije u Srbiji određen 4. april 2012. godine. Taj rok definisan je Strategijom za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republci Srbiji, koju je Vlada Mirka Cevtkovića usvojila 2011. godine.  Od tog roka se ubrzo odustalo zbog nedostatka novca i nedovoljnog broja slobodnih frekvencija. Problem je rešen time što je deo frekvencija televizije Avala, nakon gašenja tog kanala, ustupljen za digitalni signal.

Nakon toga, kao novi rok utvrđen je april 2013. godine, međutim ubrzo je  postalo jasno  da će i novi datum biti probijen. Tada su  se iz resornog ministarstva pravdali tehničkim problemima, između ostalog i time što se tada na tržištu još uvek nisu pojavili odgovarajući dekoderi i televizori koji su bili spremni za prijem digitalnog signala.

Zbog svega toga, ministar Ljajić utvrdio je jun 2015. godine kao siguran kraj višegodišnjeg postupka.

Prema podacima JP “Emisiona tehnika i veze” u proces digitalizacije država je uložila 37 miliona evra. Evropska unija finansirala je prvu fazu projekta koja je podrazumevala izgradnju 15 predajnika i repetitora i za to izdvojila  pomoć u vrednosti 11 miliona evra. (Radio Slobodna Evropa, 22.1.2015. godine).

Sa druge strane, očekuje se da će država od digitalne dividende zaraditi oko 75 miliona evra. Digitalna dividenda je deo radio-frekvencijskog spektra koji se oslobađa po prelasku na digitalno emitovanje televizijskog programa. Putem javnog tendera, digitalna dividenda će biti data na korišćenje mobilnim telekomunikacionim operatorima.