Detalji kredita poznati

Šef srpske diplomatije o tome kada će biti poznate pojedinosti kreditnog aranžmana sa Rusijom. (Beta, 6. 10. 2009. godine)
„Srbija je dobila pozitivan odgovor na pismo predsednika Borisa Tadića upućeno Medvedevu pre manje od godinu dana, s molbom o finansijskoj pomoći. Detalji tog paketa biće objavljeni tokom posete Medvedeva Beogradu.“

Dve nedelje od posete ruskog predsednika Dmitrija Medveda Srbiji, detalji kreditnog aranžmana sa Ruskom Federacijom nisu poznati i zato ovo ministrovo obećanje Istinomer ocenjuje kao „neispunjeno“.

Poslednja zvanična informacija o uslovima ruskog kredita, koja je dostupna srpskoj javnosti objavljena je 29. oktobra. Tada je šef srpske privredne delagacije na sastanku sa srpsko-ruske radne grupe za privrednu saradnju Zoran Ćirović izjavio je da su na razgovorima u Moskvi utvrđeni okvirni rokovi otplate ruskog kredita od 200 miliona dolara od 10 do 13 godina, sa grejs periodom od jedne do tri godine, ali da se ruski partneri nisu izjašnjavali o kamatnoj stopi.

„Ruska strana je predložila rok otplate od deset godina, mi smo izašli sa predlogom malo dužeg roka i videćemo kako će se tu dalje razvijati stvari. Po pitanju kamate nije bilo izjašnjavanja ruske strane. Očekujemo da nam do kraja sutrašnjeg dana daju svoj predlog vezan za visinu kamatne stope. Ukoliko to ne budu dali mi ćemo, naravno, njihov predlog očekivati po povratku u Beograd, a mi se u svakom slučaju tu nećemo izjašnjavati.“

Tanjug, 29. 10. 2009. godine