Decu ne donose rode, već ih rađaju majke

Gradonačelnik Beograda o posticanju rađanja u prestonici. (Beta, 24. 12. 2008. godine)
„Ja smatram da je moj posao da pokušamo da pomognemo natalitet.“

Skupština grada Beograda je februara 2009. godine usvojila odluku o pomoći trudnicama i porodiljama u Beogradu. Za trudničko bolovanje se, po propisima, isplaćivalo 65% od pune plate, ali sada Beograd zaposlenim trudnicama i porodiljama nadoknađuje 35 odsto do punog iznosa plate. Grad Beograd je tokom iste godine (do 10. novembra) izdvojio više od 250 miliona dinara za naknadu za 15.297 zaposlenih trudnica i 117 miliona dinara jednokratne pomoći za 2.915 nezaposlenih trudnica.

Novembra 2009. učinjen je još jedan korak kako bi se poboljšao natalitet u prestonici. Gradonačelnik Dragan Đilas i direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović potpisali su Sporazum o finansijskom učešću Grada u realizaciji drugog pokušaja vantelesne oplodnje. To znači da će grad Beograd finansirati oplodnju za parove koji su jednom neuspešno prošli Nacionalni program za vantelesnu oplodnju, imaju adresu prebivališta na teritoriji Beograda i žele još jednom da pokušaju tu intervenciju. U ove svrhe će u 2010. godini biti izdvojeno 100 miliona dinara, čime će se finansirati oko 300 ovih zahvata. Inače, svaki pokušaj veštačke oplodnje košta od 220 do 290 hiljada dinara.

Za mene je ovaj projekat podjednako važan kao i izgradnja mostova u Beogradu. To je naš prioritet, budući da nema ničeg značajnijeg od omogućavanja nastanka novog života. Nacionalni program za vantelesnu oplodnju je omogućio 600 novih života u Srbiji. Ako procenat uspešne oplodnje bude veći od 30 odsto, što je sada slučaj, na 300 pokušaja koje bude finasirao Grad dobićemo 100 malih Beograđanki i Beograđana, čemu se unapred radujem

Blic, 18. 11. 2009. godine

Pored toga, „u poslednje dve godine gradske vlasti izdvojile su oko 66 miliona dinara za beogradska porodilišta, a samo u Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj ulici za dve godine uloženo je oko 29 miliona dinara.“ (Blic, 18. 11. 2009. godine)

Urednički tim Istinomera ocenjuje gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa kao doslednog u nastojanju da se stvore uslovi kako bi se povećao natalitet.