Decu dalje od kladionica

Zamenica ombudsmana o izmenama Zakona o igrama na sreću. (B92, 12. 9. 2009. godine)
„Smatramo da je potrebno da se potpuno jasno i nedvosmisleno zakonom propiše da je zabranjen ulazak maloletnika u igraonice.“

Usled sve češće pojave kockarske zavisnosti među maloletnicima republički ombudsman Saša Janković je tražio od Ministarstva finansija da „predloži izmene Zakona o igrama na sreću, čija bi svrha bila zaštita dece“. On je dostavio resornim ministarstvima „inicijative za izmenu dva zakona koji se odnose na položaj dece, a koje treba da omoguće pravičnije dodeljivanje pomoći porodicama sa decom i zaštitu mališana od štetnog uticaja kladionica i drugih sličnih igara na sreću.“ (Tanjug, 26. 8. 2009. godine)

Zamenica Ombudsmana za prava deteta Tamara Lukšić Orlandić naglasila je koji su razlozi za izmenu postojećeg Zakona o igrama na sreću.

„…Naš predlog je da se maloletnicima zabrani ulazak u kladionice, čak i u pratnji roditelja. Nadamo se da će novi zakon onemogućiti upadljivo reklamiranje kladionica, da će im odrediti radno vreme, kao i obavezu da na vidno mesto istaknu rešenje o svojoj registraciji.“

BeoInfo, 7. 10. 2009. godine

Ona je i kasnije nastavila da upozorava na značaj zakonskih promena.

„…Čvrsto stojim na stanovištu da je nepostojanje kladionica u vidokrugu dece, kada su na bezbednoj udaljenosti da ne mogu školske odmore da provode u njima, takođe vid prevencije, i to onaj primarni. Verujem da će zakonodavno telo sa dužnom pažnjom razmotriti tekst koji je poslat u skupštinsku proceduru i usvojiti zakon kojim će bezbednost dece i u ovom segmentu biti povećana…“

Politika, 3. 9. 2010. godine

Kao posledica takvog zagovaranja Vlada Srbije je u junu ove godine usvojila Predlog izmena zakona o igrama na sreću. Njegovo usvajanje u Parlamentu se, prema najnovijim izjavama, očekuje do kraja godine.

„Direktor Uprave za igre na sreću Zoran Jadžić najavio je da se do kraja godine očekuje da budu usvojene izmene postojećeg Zakona o igrama na sreću, koji je donet 2004. godine… On je rekao da je jedna od najvažnijih izmena zabrana ulaska maloletnih lica u objekte u kojima se priređuju posebne igre na sreću.“

Tanjug, Beta, 14. 9. 2010. godine

Zbog napora da jedan vrlo aktuelan problem bude rešen i rezultata do kojih se za sada stiglo Istinomer stavove zamenice ombudsmana ocenjuje kao dosledne.

Ostaje nada da će i poslanici shvatiti da su izmene važne zbog dece i da neće odlagati njihovo usvajanje kao što to čine sa Zakonom o zaštitniku prava deteta.

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.