Crne i bele liste putarskih firmi u septembru

Ministarka građevinarstva o listama putarskih preduzeća. (Tanjug, 4. 8. 2014. godine)
"Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će između 1. i 10. septembra objaviti "crne i bele" liste izvođača radova."

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavila je početkom avgusta da će njeno ministarstvo između 1. i 10. septembra objaviti „crne i bele“ liste izvođača radova. Ona je u julu, nakon što je na deonici Ub–Lajkovac ponovo zatekla poluprazno gradilište, izjavila da je Ministarstvo počelo da pravi „crne i bele liste“ izvođača koji se angažuju na važnim projektima.

Ipak, liste preduzeća nisu napravljene u septembru, a početkom oktobra ministarka je dala novi rok.

„Za mesec dana biće određene crne i bele liste putarskih firmi.“
Tanjug, 7. 10. 2014. godine

Međutim, ni u novembru javnost nije saznala koje firme zadovoljavaju kriterijume da rade na važnim državnim projektima, a ministarka je iznela novi rok.

„Mihajlovićeva je najavila da će od 1. decembra biti objavljene prve crne i bele liste izvođača radova. Na beloj lsiti će biti oni koji prijavljuju svoje radove, uredno rade i plaćaju svoje obaveze državi i imaju svoje zaposlene.
Prema njenim rečima, u Srbiji ima oko 600 preduzeća koje će se naći na crnoj ili beloj listi. Na svakih 15 dana ta lista može da doživi promene i neko sa crne može da se nađe na beloj listi, ukoliko radnci budu prijavljeni, jer „kad država finansira određene infrastrukturne prohjekte onda morate da znate i ko može da dobije posao“.
Tanjug, 11. 11. 2014. godine

Prošao je i 1. decembar, a „crnih i belih“ lista izvođača radova još nema.

Neispunjeno obećanje ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predstavila je 29. decembra liste izvođača radova po kojima je 327 firmi na beloj, a 213 na crnoj listi. 

Naslovna fotografija: FoNet/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture