Centar za socijalni rad ispitao navode, decu poverio Siniši Malom

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava o slučaju Mali. (N1, 17. 2. 2017. godine)
„Sud daje odluku o starateljstvu nad decom na osnovu mišljenja Centra za socijalni rad. Ja verujem da je Centar za socijalni rad neke od tih navoda i ispitao kada je donosio i davao predlog sudu kome deca treba da budu poverena.”
Odgovarajući na pitanja o slučaju Mali, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, rekla je između ostalog za televiziju N1 da svi navodi o nasilju koje je trpela bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Marija Mali moraju biti ispitani kao i da veruje da je to Centar za socijalni rad već i učinio pri donošenju odluke o poveravanju dece.
 
Paunovićeva je dodala da “sud daje odluku o starateljstvu nad decom na osnovu mišljenja Centra za socijalni rad” čime je praktično aludirala da se odluka tog Centra za socijalni rad i suda poklapaju. Ipak, to u ovom slučaju nije istina.
 
Naime, privremenom merom sud je troje maloletne dece Marije i Siniše Malog dodelio ocu, iako je Centar za socijalni rad prethodno doneo mišljenje da je za decu najbolje da budu sa majkom.
 
„ … Procenom potreba maloletne dece konstatuje se da je u najboljem interesu maloletnih Mali da se privremenom merom povere majci na neposredno staranje“, piše u izveštaju Centra za socijalni rad Zvezdara objavljenom na portalu Pištaljka.
 
Novinari tog istraživačkog centra navode da se Marija Mali Pištaljci obratila kao jedna od šest žena koje su se u sporovima za starateljstvo suočile sa tim da se na sudu mišljenje Centra za socijalni rad pobija nalazima veštaka.
 
Ovo je u izjavi za Istinomer potvrdio i Slobodan Ružić, advokat Marije Mali. 

”Potvrdjujem Vam da je CSR Zvezdara preporučio da se Mariji povere deca, ali je kasnije na osnovu veoma problematičnog veštačenja sud doneo privremenu meru da se Siniši poveravaju deca. Sumnjam da je u pitanju korupcija, ali to će biti tema uskoro”, rekao je Ružić za Istinomer.

Izjavu Suzane Paunović Istinomer ocenjuje kao neistinu.

Ovo, nažalost, nije bila jedina problematična izjava Suzane Paunović, državne službenice na čelu Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.
 
Nakon što je izrazila sumnju u funkcionalnost roditelja koji svoju decu eksponira u javnosti, na insistiranje novinarke zbog čega to kaže jer Marija Mali tvrdi da je to uradila iz očaja, Paunovićeva je rekla da u to ne veruje.

„Ne verujem da je toliko očajna. Iz izjava koje daje vidim da se više stavlja jedan politički kontekst, nego interes dece”, rekla je ona.

Povećan interes javnosti da znaju detalje iz brakorazvodne parnice Siniše i Marije Mali, svakako je posledica njegove, javne, funkcije gradonačelnika Beograda. Podsetimo, Malog je bivša supruga optužila da je naterao da potpiše lažnu izjavu o prihodima za Agenciju za borbu protiv korupcije. Dalje, u intervjuu KRIK-u Marija Mali iznela je i druge detalje poput onog da je znala za neprijavljene stanove svog bivšeg supruga, čime je i sebe dovela u opasnost od nekih budućih sudskih postupaka. Uzrok takvim priznanjima mora biti dubok – na primer očaj majke kojoj su oduzeta deca u sudaru sa mužem moćnikom, uprkos mišljenju nadležnog državnog organa. Suprotno argumentu Suzane Paunović da je u javnost izašla kako bi politički naškodila svom suprugu, fer je da podsetimo da Marija Mali tvrdi da je Siniši Malom upravo njegova, javna, funkcija obezbedila starateljstvo nad njihovo troje dece. Javnost koja njenog supruga dobro poznaje i koja finansira gradonačelnika Beograda mora da zna za ozbiljne optužbe o finansijskim malverzacijama. A državni službenici moraju da se zalažu da se te optužbe provere, procesuiraju i da javnost sazna epilog! Pogotovo kada je taj neko na čelu Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

 
Paunovićeva je u svojoj odbrani “države” izjavila da će resorno ministarstvo sprovesti nadzor nad radom Centra za socijalni rad. Zanimljivo je da je propustila da pozove i druge nadležne organe da preispitaju i navode o tzv. kartelu ”veštak, advokat, sudija” za koje nekoliko majki tvrdi da dobro situiranim očevima obezbeđuju pozitivne sudske odluke.

”I drugi roditelji su ostali bez starateljstva nad decom, ali se nisu obraćali na ovakav način i tražili zaštitu javnosti“, nastavila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava odbranu svog kolege, Siniše Malog.

Kao neko ko se bavi ljudskim i manjinskim pravima, Paunovićeva bi morala da zna da mnogo roditelja koji smatraju da su oštećeni nemaju pristup medijima. Oni koji dobiju medijsku pažnju, vidimo iz primera Marije Mali, budu optuživani da su to učinili samo zarad političkih udaraca. Ipak, ne može se reći da nema mnogo majki i očeva čija svedočenja čitamo u medijima, a koji smatraju da su im deca nepravedno oduzeta. Mnogo je svedočenja majki i očeva koji se bore sa bivšim partnerima za alimentaciju. Mnogo je majki i očeva koji tvrde da im država koju finansijski opslužuju nije pomogla u borbi za njihova prava. Da li je svima njima direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, svojom odbranom partije na vlasti, a ne potencijalne žrtve – olakšala položaj, ulila nadu da postoji pravda u zemlji Srbiji?  

 
BIRODI traži smenu Paunovićeve, AŽC osuđuje
 
BIRODI je naveo da je Suzana Paunović osudila čin uzbunjivanja javnosti koji je izvršila Marija Mali, kako je definisano u Zakonu o zaštiti uzbunjivača.

„Zakon o zaštiti uzbunjivača jedan je od ključnih instrumenata zaštite ljudskih prava, navodi BIRODI i dodaje da postupak Suzane Paunović, „učinjen bilo iz neznanja, ili namerno da bi izvršila odmazdu nad uzbunjivačicom Marijom Mali“, nju „čini nedostojnom za daljnje obavljanje funkcije direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava“.

U izjavi za Insajder.net Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra kazala je da su današnje izjave direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava zamena teza i zloupotreba pozicije.

„Nedopustivo je i na ivici skandaloznog da direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava komentariše funkcionalnost roditelja koji je ostao bez starateljstva nad troje dece i da ne razume očaj onoga ko se našao u situaciji da je suprotstavljen nekome ko ima toliko moći koju može da zlupotrebi. Na toj poziciji ona sigurno zna da je zloupotreba moći osnova diskriminacije“ kazala je Tanja Ignjatović.