Čekajući metroa

Dragan Đilas o najboljem rešenju za gradnju metroa. (Politika, 19. 12. 2008. godine)
„Do aprila (2009.) ćemo doneti odluku, kada ćemo znati i način finansiranja (izgradnje metroa).“

Izgradnja metroa će započeti kada budemo znali koliko košta, ko ga gradi, koji su rokovi i kada će biti gotov. Želim da Beograđani za šest godina mogu da siđu 14 metara pod zemlju i da se za 10 minuta prevezu s kraja na kraj grada. Moj plan je vrlo precizan. U januaru će doći stručnjaci koji će nam dati savet, a do aprila ćemo doneti odluku, kada ćemo znati i način finansiranja. Posle toga počeće izrada dokumentacije i gradnja. Niko ne može da se igra i uđe u projekat od milijardu evra, a da prethodno nije preciziran svaki detalj.

Politika, 19. decembar 2008. godine

 

Studio B, 18. 12. 2008. godine

No, i pored razgovora sa stranim ekspertima odluka o tipu metroa nije doneta kako je gradonačelnik Đilas najavio. To potvrđuje izjava člana gradskog veća zaduženog za privredu Miroslava Čučkovića, koju je dao povodom najave gradskih vlasti da će u maju delegacija ministara otići u Moskvu na razgovore oko metroa.

Još nemamo konačnu preporuku stranih stručnjaka, ali su je kroz neformalne razgovore već nagovestili. Najverovatnije ćemo graditi „teški“ metro, ali treba sačekati stav i eksperata iz Španije.

Blic, 23. 4. 2009. godine

Iako se gradski funkcioneri od tada još nisu odlučili ni za tip (laki ili teški) metroa kojim će se prevoziti Beograđani, prvi čovek prestonice je godinu dana kasnije najavio da bi početak radova mogao da se očekuje u 2012. godini.

„Izgradnja metroa u Beogradu počeće za dve godine. Tokom leta će biti doneta opšta odluka koja definiše izgled metroa kao nezavisnog šinskog sistema u Beogradu, a ne kao razvijenog tramvaja.“

Beta, 15. 5. 2010. godine

Đilas je kasnije ponovo najavio početak radova, a rok je, opet, malo pomeren.

„Metro u Beogradu, ukoliko to bude u skladu sa planovima, mogao bi da počne da se gradi krajem 2012. ili početkom 2013. godine. Ukoliko pregovori budu tekli u skladu sa planom, Beograd bi za šest do devet meseci trebalo da dobije Predlog odluke o tome kako bi zaista trebalo da izgleda metro, sa osnovnim gabaritima, kapacitetima i brojem stanica.“

Tanjug, 30. 6. 2010. godine

Pošto ni godinu i po dana od najave odluke o tome kakva vrsta metroa će se graditi u glavnom gradu ništa nije rešeno, Istinomer gradonačelniku Beograda daje ocenu „neispunjeno“.