Budžet – vreme je relativna stvar

Ministarka finansija o usvajanju predloga budžeta za 2010. godinu. (Tanjug, 12. 11. 2009. godine)
„Predlog zakona o budžetu za 2010. godinu trebalo bi da se nađe pred Vladom od 20. do 25. novembra. Okvir budžeta za narednu godinu je dogovoren, ali će korekcije morati da se izvrše u diskrecionim rashodima.“

Prema Zakonu o budžetskom sistemu Vlada je trebalo najkasnije do 1. novembra da usvoji predlog budžeta za 2010. godinu i da ga prosledi Skupštini. Parlament ima rok da ga do 15. decembra i izglasa. Prvi novembar je odavno prošao, a izvršna vlast o budžetu nije raspravljala. Sa spekulacijom kada bi to moglo da se desi, izašla je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Ministarka je 27. novembra, kada je odložena sednica Vlade, ponovo najavila da će kabinet Mirka Cvetkovića razmatrati taj predlog, ali u ponedeljak ili najkasnije u utorak. Kao razlog kašnjenja ona je navela dolazak misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u oktobru. Objasnila je da je prema budžetskom kalendaru trebalo da se budžet napravi pre dolaska misije MMF-a, ali da to nije učinjeno jer država onda „ne bi imala o čemu da pregovara“(Beta, 27. 11. 2009. godine)

„Nismo mogli unapred da znamo ishod pregovora. Bilo je mnogo opcija u igri, ali nije bilo smisla da završimo budžet na vreme a onda sve da menjamo.“

Beta, 27. 11. 2009. godine  

Drugi razlog kašnjenja budžeta, kako je dodala, jeste taj što će se on od dosadašnjih razlikovati po nizu novina, a pre svega po većoj transparentnosti.

Odgovorno tvrdim da u tako kratkom vremenu nismo mogli da uradimo sve to na vreme.

Beta, 27. 11. 2009. godine

Prema njenim rečima, predlog budžeta je 26. novembra uveče dostavljen svim ministarstvima. Zakonska obaveza nije ispoštovana ali postoji još jedna opcija. Prema postignutom dogovoru s Misijiom MMF-a, Vlada bi trebalo da usvoji budžet najkasnije dve nedelje pre sednice Izvršnog odbora MMF-a, koja će se održati 21. decembra u Vašingtonu i tada se očekuje potvrda nastavka aranžmana, koji Srbija ima sa MMF-om.

Urednički tim Istinomera ocenjuje ministarku finansija Dianu Dragutinović kao nedoslednu u pogledu kalkulisanja sa datumom kada će se Vlada izjasniti o predlogu budžeta za 2010. godinu. Zbog probijanja zakonskih rokova, mogla bi da se ponovi situacija od prošle godine, kada se danima natezalo oko kvoruma i glasalo bukvalno „u minut do ponoći“, 31. decembra.