Budžet Filmskog centra Srbije 50 puta veći nego pre šest godina

Predsednica Vlade Srbije o izdvajanjima za Filmski centar Srbije (TV Pink, Hit tvit, 31.3.2019.)
“Mi smo samo budžet Filmskog centra Srbije povećali, on je ove godine 50 puta veći nego pre šest godina. Dakle, nikada više nismo davali novca za domaću kinematografiju.“
Vest da će se sledeći nastavak filma o tajnom agentu 007 sa Danijelom Krejgom u glavnoj ulozi, delom snimati u Beogradu, bila je jedna od tema emisije „Hit tvit“, u kojoj su gostovali glumica Mirjana Karanović, premijerka Ana Brnabić i marketinški stručnjak Nebojša Krstić. Gosti su konstatovali da poreske olakšice za domaće i strane filmske produkcije daju dobre rezultate, kao i da se to u krajnoj meri dobro odražva i na druge privredne grane.
Premijerka Srbije je rekla da je kinematografija veoma važna industrijska grana i da je budžet Filmskog centra Srbije ove godine čak 50 puta veći nego pre šest godina.
Na molbu da nam dostave podatke o tome koliko iznosi budžet Filmskog centra Srbije za prethodnih deset godina, iz te institucije dostavili su nam sledeće informacije:
*

Kao što možemo videti budžet Filmskog centra ove godine iznosi 1,1 milijardi dinara, a FCS je 2013. raspolagao sa nešto više od 208 miliona i 600 hiljada dinara. Nesumnjivo da je budžet ove godine veći od onog iz 2013. godine, ali ne 50, nego pet puta.  
U prepisci sa kabinetom predsednice vlade, konstatovali smo da je premijerka napravila “netendenciozan lapsus“ te da je poredila budžet Filmskog centra za 2018. i 2019. sa budžetom za 2012. godinu, pa se u jednom slučaju radi o razlici od šest, a u drugom od sedam godina.
Kada se tako gleda, budžeti za 2018. i 2019. godinu veći su 41, odnosno 44 puta, od onog iz 2012. 
Na pitanje kako potrkepljuju izjavu premijerke da je budžet FCS 50 puta veći nego pre šest (sedam) godina, iz njenog kabineta su nam poslali odgovor u kom su sabrali budžet FCS za ovu godinu i ukupne podsticaje za 2019. godinu (900.000.000 dinara). Podsticaji se dodeljuju u skladu sa vladinom uredbom o podsticajima proizvodnje audiovizuelnih dela. 
Dalje se u odgovoru konstatuje, da zbir te dve vrednosti iznosi nešto više od dve milijarde dinara, a to je čak 80 puta više od budžeta iz 2012. godine, te je, konstatuju iz kabineta predsednice vlade, premijerka bila “konzervativna“ u svojoj proceni, koju je iznela u emisiji „Hit tvit“.
*

Prema rečima direktora Filmskog centra Srbije Bobana Jevtića, podsticaji su na snazi od 2016. godine, a dodeljuju se preko komisije koju vodi Ministarstvo privrede. U radu te komisije učestvuje i Filmski centar Srbije.

„Mi (FCS) administriramo konkurs, znači primamo i proveravamo dokumentaciju, da li je u skladu sa uslovima konkursa. Ali nikakve uplate ne idu preko nas. To jeste novac koji ide za razvoj filmske industrije, ali nije deo budžeta Filmskog centra Srbije“, objasnio je Jevtić.
Prema njegovim rečima, podsticaje za filmsku industriju imaju i druge zemlje iz okruženja i oni su se dobro pokazali u smislu isplativosti. „Na jedan utrošen evro koji država, na primer, da nekoj stranoj produkciji kroz poreske olakšice, oni tokom snimanja ovde potroše šest evra“, rekao je Jevtić.
Imajući u vidu sve navedeno, možemo pretpostaviti da su iz kabineta predsednice vlade sabrali budžet FCS i podsticaje za audiovizuelne delatnosti, idući logikom da sva ta sredstva služe ra zavoj filmske industrije. Ipak, kao što smo videli, ta sredstva se ne mogu svrstati u jedinstven budžet Filmskog centra.
Premijerka je rekla da je budžet Filmskog centra Srbije “sada 50 puta veći nego pre šest godina“, kao što smo videli predsednica vlade je napravila lapsus upoređujući godine, a njen kabinet je iz nepoznatog razlog u budžet FCS dodao i podsticaje za auidiovizuelno stvaralaštvo. 
Bez obzira na sve, budžet Filmskog centra  za 2019. godinu zaista jeste veći u odnosu na 2012. doduše ne 50, nego 44 puta, a u međuvremenu su uvedena i veća izdvajanja za filmsku industriju, zbog čega Ana Brnabić dobija ocenu “skoro istina“.
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović