Biće hapšenja u Kolubari!

Republički javni tužilac o hapšenju osumnjičenih u slučaju „Kolubara“. (Tanjug, 9. 3. 2011. godine)
„Ako se utvrdi odgovornost osoba koje su učestvovale u ovim kriminalnim radnjama (zloupotreba u rudarskom basenu ‘Kolubara’), a ima mnogo indicija da će upravo tako biti, uslediće odlučna akcija Tužilaštva i policije.“

Nakon saslušanja 120 osoba u pretkrivičnom postupku u vezi sa zloupotrebama u Kolubari i sužavanja kruga na njih tridesetak potencijalno odgovornih, republički javni tužilac je najavila da će oni biti krivično gonjeni.

Dva meseca kasnije Dolovčeva je rekla da odgovor države na slučaj Kolubara „stiže ubrzo, u skladu sa zakonom i strategijom o borbi protiv korupcije“.

„U toku je pretkrivični postupak koji vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal…Analiziramo obimnu dokumentaciju koju nam je dostavila policija i sporne ugovore na više od 30.000 strana. Maj i jun će proteći u znaku ovog i ovakvih predmeta, gde su građani Srbije pljačkani, a država još nije dala adekvatan odgovor.“

Večernje novosti, 3. 5. 2011. godine

Prošlo je punih pet meseci da bi usledila prva hapšenja u toj aferi. Zbog zloupotrebe službenog položaja i nezakonitog pribavljanja imovinske koristi prilikom zakupa mašina u rudarskom basenu uhapšeno je 17 ljudi, a među njima i dva bivša generalna direktora „Kolubare“ – Dragan Tomić i Vladan Jovičić.

S obzirom da je istraga dala izvesne rezultate, Istinomer Republičkom javnom tužiocu dodeljuje ocenu „ispunjeno“.