Zagorka Dolovac

Datum rodjenja: 12. 10. 1966.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 12. 10. 1966.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:

Rođena je 1966. godine u Novom Sadu.

Završila gimnaziju u Sremskim Karlovcima 1985. godine, a diplomirala na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1989. godine.

Početak karijere provela je u Okružnom i Opštinskom javnom tužilaštvu u Novom Sadu. Na mesto zamenice Opštinskog javnog tužioca u Novom Sadu izbrana je 1996. godine. Tokom 2004. godine, kada je obavljen reizbor tužilaca nije bila izabrana, kao ni još nekoliko njenih kolega iz novosadskog tužilaštva. Bivši ministar pravde Zoran Stojković tada je izjavio da je prilikom reizbora tužilaca napravljeno nekoliko propusta, a Novi Sad je naveo kao primer. Zagorka Dolovac je posle nekoliko meseci izabrana za zamenika okružnog javnog tužioca.

Na mesto v.d. okružnog javnog tužioca u Beogradu izabrana je 2007. godine. Početkom 2010. godine imenovana je za Republičkog javnog tužioca, a na tu funkciju je ponovo imenovana 2015. godine.

Radila je na slučajevima iz oblasti privrednog i klasičnog kriminala. Neki od poznatijih su „PIK Zemun“, „fudbalska mafija“ i laboratorija droge u Krnjači, kao i slučaj Miladina Kovačevića.

Kako je Istinomer podsetio u svom tajmlajnu, od polaganja zakletve za drugi mandat, krajem 2015. godine, Dolovac se u medijima vrlo retko oglašavala i to većinom o sporednim temama.

„Nismo je čuli na temu afere ‘Savamala’. Nismo je čuli na temu afere ‘Helikopter’. Nismo je čuli niti na jednu temu iz njene nadležnosti koja je uznemirila javnost. Postalo je normalno da njenih izjava nema, a da se u vestima njeno ime pojavi usput, da bude spomenuta kao prisutna na nekom sastanku ili angažovana u nekoj međunarodnoj saradnji“. 

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 10. 5. 2018.

Početkom oktobra 2019. ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni uručio joj je orden nacionalnog reda Legije časti u rangu viteza, najvišeg francuskog nacionalnog odlikovanja, „u znak zahvalnosti za njen izuzetan doprinos razvoju krivično-pravne francusko-srpske saradnje“.