Bez partijske podele javnih preduzeća

Funkcionerka SNS o imenovanjima direktora javnih preduzeća. (Tanjug, 31. 7. 2012. godine)
„Nema reči ni o kakvoj ‘feudalnoj’ podeli javnih preduzeća, građani će imati priliku da vide profesionalizaciju tih preduzeća.“

Iako su pre izbora svi članovi vladajuće koalicije tvrdili da više neće biti postavljanja stranačkih ljudi na direktorska mesta u javnim preduzećima, veoma brzo se ispostavilo da će se nastaviti „po starom“.

Tako je Milan Krkobabić iz PUPS-a postavljen je na čelo PTT Srbije, kadar SNS (ranije član DSS i G17) Miloš Tomić postao je v.d. direktora Transnafta, a Nikola Petrović, blizak naprednjacima, vodi Elektromreže Srbije. Za prvog čoveka EPS-a takođe je postavljen član Srpske napredne stranke, Aleksandar Obradović.

Potom se mnogo prašine podiglo oko postavljenja Milorada Grčića za direktora Rudarskog basena „Kolubara“. Kako su mediji pisali, on nema adekvatne kvalifikacije za vođenje takve kompanije i praktično jedina preporuka mu je članstvo u SNS.

U oktobru je usledila i smena u Koridorima Srbije, gde je Dmitar Đurović, predsednik saveta za privredu Srpske napredne stranke u Opštinskom odboru Rakovica, postavljen za novog direktora.

Krajem 2012. Dragoljub Simonović je imenovan za direktora „Železnica Srbije“, a Radoš Ljušić za čelnika „Službenog glasnika“. Obojica su naprednjaci, a jedina razlika je što je prvi nekada bio član SRS, a drugi DSS.

Jedini dosadašnji izuzetak od pravila je Predrag Ćulibrk, v.d. direktora Telekom Srbije, koji je nestranačka ličnost.

Pošto nema ni slova od profesionalizacije, Jorgovanka Tabaković dobija ocenu „neistina“.