Jorgovanka Tabaković

Datum rodjenja: 21. 3. 1960.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 21. 3. 1960.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Jorgovanka Tabaković rođena je 1960. godine u Vučitrnu, gde je provela detinjstvo. Ekonomski fakultet u Prištini završila 1981. je kao najbolja studentkinja. Na tom fakultetu je i magistrirala 1999. godine. Doktorirala je na Fakultetu za uslužni biznis 2011. u Novom Sadu. 

Karijeru je započela u prištinskoj gimnaziji. Nakon toga se zaposlila kao finansijski direktor u trgovinskom preduzeću „Grmija“, odakle je prešla na funkciju pomoćnika direktora Prištinske banke. Pošto nije htela da napusti mesto nosioca liste Srpske radikalne stranke (SRS), dobila je otkaz 1994. godine. 
Iz „bankarskog“ perioda najdraže joj je poznanstvo sa Borkom Vučić.

U SRS se uključila 1992. godine. U više navrata birana je za narodnu poslanicu te partije. U drugoj Vladi Mirka Marjanovića (SPS-JUL-SRS) bila je na funkciji ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju. 

Nakon razlaza sa radikalima 2008. godine, prešla je u Srpsku naprednu stranku. Nije se dvoumila na koju će stranu da pređe, što je opisala rečima: „Kada je Nikolić rešio da ide iz SRS, ja sam bila na putu, ali sam mu odmah javila telefonom da sam uz njega, ma šta rešio – bilo da napušta politiku, ili da osniva novu stranku“. (Glas javnosti, 25. 1. 2009. godine) 
Nakon parlamentarnih izbora 2012. izabrana je za narodnu poslanicu, ali je već 6. avgusta imenovana za guvernerku Narodne banke Srbije. Za zamenicu predsednika SNS izabrana je na Skupštini stranke 25. januara 2014. godine. 
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) 2016 je objavio analizu njenog doktorata u kojoj su otkrili da je značajan deo doktorske disertacije plagiran. Prema njihovoj analizi više od 20 odsto teksta preuzeto je bez citiranja iz radova ekonomista ili akademaca i doslovno prepisanih pasusa bez navoda autora. Mentor Jorgovanke Tabaković bio je profesor Milenko Dželatović, koji je danas predsednik Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke. Guvernerka Narodne banke nije odgovorila na ove tvrdnje a Univerzitet Educons, na kom je sporni doktorat izdat, do danas nije pokrenuo proceduru za proveru plagijata. Kako su sa Educonsa potvrdili CINS-u, ni ne planiraju to da urade.  
Živi u Novom Sadu.