Bez Mladića i Ljajića za Novu godinu

Rasim Ljajić, koordinator Akcionog tima za hapšenje haških begunaca o saradnji sa tribunalom. (Blic, 24. 09. 2009. godine)
„Daću ostavku na mesto koordinatora Akcionog tima za hapšenje Ratka Mladića ukoliko do 31. decembra on ne bude uhapšen i izručen Tribunalu u Hagu.“

Rasim Ljajić je od septembra u više navrata ponovio svoju nameru i obrazlagao je činjenicom da, ukoliko do hapšenja ne dođe, je to „njegova pogrešna procena zbog koje mora da snosi konsekvence“.

U godini koja je najuspešnija u saradnji sa Trubunalom ja podnosimostavku jer sam na početku godine rekao da očekujem da se Ratko Mladićnađe u Hagu.

B92, 28. decembar 2009. godine

Do kraja 2009. godine, saradnja sa Haškim tribunalom nije završena. Ljajić je premijeru Mirku Cvetkoviću podneo ostavku na mesto koordinatora Akcionog tima za hapšenje Ratka Mladića krajem 2009. godine.

„Ovim Vas obaveštavam da iz svima poznatih, više puta ponovljenih razloga, podnosim ostavku na funkciju kooridnatora Tima za implementaciju akcionog plana za okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju koju sam obvaljao od osnivanja tima u julu 2006. godine.“

Slobodna Evropa, 29. 12. 2009. godina

Istinomer obećanje Rasima Lajića ocenjuje kao ispunjeno.

Inače, Ljajić će ostati na mestu predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom, ali neće biti uključen u operativni deo aktivnosti.