Beskompromisna kontrola kafića

Ministar policije o kontroli kafića nakon požara u diskoteci “Kontrast”. (Press, 6. 4. 2012. godine)
„U ovoj borbi bićemo beskompromisni, a prizor mrtvih tela mladih ljudi u ‘Kontrastu’ kojima zvone telefoni obavezuje nas da vanrednu inspekciju isteramo do samog kraja.“

Požar u novosadskoj diskoteci „Kontrast“ 1. aprila 2012. godine odneo je šest mladih života. Zakupci lokala su uhapšeni, suđenje je u toku, a istraga je pokazala da je vatru izazvalo nedozvoljeno povećanje snage električne energije iznad dozvoljene granice, što je izazvalo preopterećenje instalacija. Nakon te tragedije, policijski i gradski čelnici najavljivali su i započeli opsežnu kontrolu kafića. Za kratko vreme u Novom Sadu je zatvoreno nekoliko lokala, poput diskoteke „Studio“, pivnice „Gusan“ i kafića „Baroko“, „Dva galeba“ i „For sejl“. Neki su ispravili nedostatke, pa su ponovo otvoreni, dok su drugi ubrzo nastavili rad, iako ne ispunjavaju sve zakonom propisane uslove.

Nova, zamalo tragedija desila se početkom decembra 2012. godine, a izbio je požar u pabu „Lazino tele“. Na sreću nije bilo povređenih, a od nadležnih se moglo čuti da lokal u strogom centru grada ima sve dozvole i prateću dokumentaciju. Međutim, ta opomena je ponovo „naterala“ inspekcije da iznova zatvaraju iste kafiće koji i dalje predstavljaju pretnju po bezbednost posetilaca.

Kontrole kafića bilo posle tragedije u „Kontrastu“ jeste bilo, ali ona definitivno nije sprovedena „do kraja“, već je vlasnicima lokala gledano „kroz prste“. Istinomer zato ministru unutrašnjih poslova daje ocenu „krenuli, pa stali“.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD