Bela knjiga o crnim poslovima

Ministar policije o Beloj knjizi organizovanog kriminala. (Press, 14. 12. 2008. godine)
„MUP će uskoro završiti Belu knjigu o organizovanom kriminalu u Srbiji.“

Ministar unutrašnjih poslova je u decembru 2008. istakao važnost pravljenja Bele knjige o organizovanom kriminalu u Srbiji i najavio da će ona uskoro biti završena. U februaru 2009. Dačić je izjavio da je policija završila izradu Bele knjige i dodao da su sada na potezu i drugi državni organi, koji treba da daju svoje podatke.

„‘Bela knjiga je što se tiče MUP-a završena, ali smo se dogovorili da i drugi državni organi daju podatke, pa da onda o tome raspravlja Savet za nacionalnu bezbednost’, rekao je Dačić. Dačić je istakao da ‘bela knjiga nije lista za hapšenje’, već sadrži ‘operativna saznanja policije o ličnostima koje se u njoj nalaze’. Dačić je ocenio i da je ‘izrada jedinstvenog sistema u kojem će se slivati sve informacije o delovanjima organizovanih kriminalnih grupa za Srbiju značajan korak napred’.“
RTS, 7. 2. 2009. godine

Ipak, Bela knjiga tada nije prezentovana u javnosti, a ministar je objasnio da ona postoji u „elektronskoj formi i stalno se dopunjava“.

„Prošla Bela knjiga je bila dostupna širem krugu javnosti, a ova je završila u MUPu. Bela knjiga se ne piše da bi imala širok krug čitalaca, ona je u stalnom nastajanju, u stalnim novim izdanjima. Ona nije štampanog karaktera, ona je zbir svih saznanja koja policija ima, a naravno i druge bezbednosne službe same za sebe, što se sintetizuje u Savetu za nacionalnu bezbednost i u Birou za koordinaciju rada službi bezbednosti, ali hoću da kažem da je to skup svih saznanja koja naša kriminalistička policija ima u svim našim policijskim stanicama i ispostavama širom Srbije. To se nalazi na jednom mestu, u kompjuterskoj verziji i ona služi za stalni rad i za stalnu obradu. Ona postoji da bismo se borili protiv kriminala, a ne da bi je javnost čitala.“
Objektiv, 13. 10. 2009. godine

Budući da je Bela knjiga o organizovanom kriminalu u Srbiji završena i da je ministar policije objasnio zašto će izostati njeno publikovanje, njegovu izjavu ocenjujemo kao ispunjeno obećanje.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD