Banke neće niko

Slobodan Ilić, državni sekretar Ministarstva finansija, o planovima za privatizaciju banaka. (magazin Bankar, 06. 11. 2007. godine)
Najpre će se, do kraja 2007. godine, privatizovati DDOR Novi Sad, a u 2008. će na tendersku prodaju biti ponuđene Poštanska štedionica, Srpska banka, Kredi banka Kragujevac i Privredna banka Pančevo, u kojima je država većinski vlasnik.

Prvo Ilićevo obećanje vrlo brzo je ispunjeno jer je već 26.11.2007. italijanska kompanija Fondiaria-Sai kupila DDOR Novi Sad. Od ostalih prodaja država je očekivala da će inkasirati 200 miliona evra, možda čak i više. Ali…

Nijedna od banaka, za koje je Ilić najavio da će biti privatizovane tokom 2008. godine, još nije dobila novog vlasnika.

Vode se razgovori sa Novom kreditnom bankom iz Maribora koja je zainteresovana za kupovinu Kredi banke iz Kragujevca. U planu je i da Privredna banka Pančevo bude pripojena Poštanskoj štedionici, dok je sudbina „Srpske“ da postane domaća razvojna banka.

Slobodan Ilić

Blic, 17. 11. 2009. godine

I pored želje države da profitira nezainteresovanost kupaca za te banke bila je veća. Još kada se zna da su neke od njih već ranije prošle kroz neuspešne tendere, reklo bi se da je Slobodan Ilić olako obećao da će banke brzo naći kupce. Ipak, s obzirom da je kriza u 2008. godini kumovala promeni ekonomskih okolnosti iz osnova i naterala investitore da ustuknu, Istinomer Iliću daje ocenu „krenuli, pa stali“.