Banjaluka je glavni grad Republike Srpske

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o poseti Bakira Izetbegovića Novom Pazaru. (N1, 29.7.2016. godine)
„Banjaluka je glavni grad međunarodno priznatog entiteta nastalog kao posledica Dejtonskog sporazuma, dok je Novi Pazar samo jedan od gradova u Srbiji koji nema ni međunarodno priznanje, niti predstavlja entiet, niti se na bilo koji drugi način može izdvojiti od bilo kojeg drugog grada u Srbiji.“

Odgovarajući na izjavu Bakira Izetbegovića da je njegova poseta Novom Pazaru isto što i poseta srpskog premijera Banjaluci, ministar u tehničkoj Vladi Aleksndar Vulin optužio je Izetbegovića da ugrožava stabilnost u regionu i poziva na cepanje Srbije. Nije propustio priliku ni da se vrati u devedesete.

(N1, 29.7.2016. godine)
„Stvari se, kao što vidite, ponavljaju i ponavljaju se ne slučajno. Oni koji su tih devedesetih godina smatrali da Srbiju treba podelitii, izgleda da se to treba uraditi još jednom. Onda politička autonomija Sandžaka, danas entitet Novi Pazar – Banjaluka.“

Takođe, Vulin je primetio da se nikakva paralela ne može povlačiti između ova dva grada jer je Banjaluka glavni grad Republike Srpske, dok je Novi Pazar u rangu svih drugih gradova u Srbiji.

Da li u brzini ili nezanju, ministar Vulin, inače zadužen da brzo i oštro reaguje kada su prepirke sa susedima u pitanju, pokazao je elementarno nepoznavanje geografskih odrednica. Naime, Banjaluka nije glavni grad Republike Srpske, što govori i član 9 Ustava RS, gde jasno piše da je glavni grad Republike Sarajevo.
*
Printskrin Ustava Republike Srpske

Doduše, Banjaluku možemo posmatrati kao administrativni centar srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da je u tom gradu sedište Narodne skupštine, Vlade Republike Srpske, Predsednika, ali i ostalih državnih institucija. Takođe, Banjaluka je i najveći grad Republike Srpske sa oko dvesta hiljada stanovnika.

Međutim, Ustav izričito propisuje da je Sarajevo glavni grad Republike Srpske, pri čemu ne ostavlja prostor za drugačija tumačenja. Zbog toga, Istinomer izjavu ministra Aleksandra Vulina ocenjuje kao „kratke noge„.
Čudno je da ministar Vulin, inače jedan od najglasnijih u Vladi kada je reč o učestvovanju u obostrano uvredljivim polemikama sa susedima i stalnom podsećanju na ratne godine, ne zna osnovne stvari o državama sa kojima se Srbija graniči, a koje su vrlo često u fokusu njegove pažnje.