Autoput Niš-Dimitrovgrad do kraja 2015.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o autoputu od Niša do Dimitrovgrada. (Tanjug, 28.1.2015. godine)
„Autoput od Niša do Dimitrovgrada, na Koridoru 10, biće završen do kraja ove godine, a ceo Koridor 10 u Srbiji do kraja 2016. godine.“
Kada je resorna ministarka u januaru prošle godine nenajavljeno, ali u prisustvu novinara, obišla radove na Koridoru 10, obećala je da će ceo koridor biti završen do kraja 2016, a deonica od Niša do Dimitrovgrada do kraja 2015. godine.

“Mi možemo da očekujemo da deonica od 76 kilometara bude gotova do kraja godine, jer jednostavno bez obzira i na kašnjenja koja su postojala, jednostavno poslednjih meseci izvođači su zaista efikasno radili svoj posao”, izjavila je ministarka Mihajlović uz obećanje da će “svakoga dana ili barem svake nedelje obilaziti po jednu deonicu Koridora 10”.
Iako nismo mogli da ustanovimo da li je ministarka zaista na nedeljnom nivou obilazila radove i da li je to doprinelo poštovanju rokova, evidentno je da je deonica od Niša do Dimitrovgrada daleko od završenog.
Pred sam kraj 2015. svečano su otvorene dve deonice od ukupno šest, zbog čega obećanje ministarke Mihajlović ocenjujemo kao “neispunjeno”.
U saobraćaj je 30. decembra puštena deonica Crvena Reka-Čiflik u dužini od 13 kilometara, dok je na deonici Čiflik-Staničenje završena samo jedna strana autoputa i to na 10,6 od ukupno 12,2 kilmetara.
Međutim, tu nije kraj neispunjenim obećanjima. Manje od dva meseca od svečanog otvaranja u medijima su se pojavili snimci na kojima se vidi autoput pun rupa.
*
Rupe na tek otvorenoj deonici autoputa Niš-Dimitrovgrad / Foto: N1

U prilogu televizije N1 vidi se da deonica Crvena Reka-Čiflik zapravo nije ni završena, odnosno da nije postavljen poslednji sloj asfalta.
Iz Koridora Srbije saopštavaju da je deonica puštena “u privremeni režim saobraćaja 30.12.2015. godine, radi povećanja bezbednosti odvijanja javnog saobraćaja”.

Objašnjavaju i da završni sloj asfalta nije urađen zbog zimskog vremena i da će to biti završeno u aprilu i maju.
To, međutim, nije sprečilo premijera Vučića i ministarku Mihajlović da organizuju svečano otvaranje.
Prvi čovek Vlade Srbije tada je obećao da će radovi na celom istočnom kraku Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada biti završeni do marta 2017. godine.

Tanjug, 30.12.2015. godine
„Moramo da završimo i tunel Barancovo, i sve do Dimitrovgrada, mi ovaj put moramo da otvorimo u potpunosti do marta 2017”, rekao je Vučić.

Ministarka Mihajlović izjavila je da se godinama o tome samo pričalo, a da je ova vlast “uradila posao”.

Ipak, iz resornog ministarstva nisu odgovorili na pitanje Istinomera zbog čega nije završena cela deonica od Niša do Dimitrovgrada kao što je obećala ministarka Mihajlović.
Nejasno je i na osnovu čega je ministarka dala takvo obećanje, budući da na sajtu Koridora Srbije stoji da je rok za završetak pojedinih deonica 31. decembar 2016. godine.
*
Sajt Koridora Srbije / Printscreen 

Na otvaranju poluzavršenih deonica niko se nije ni osvrnuo na neispunjeno obećanje. Kao i mnogo puta do sada kada je reč o različitim projektima samo je najavljen novi rok, dok je onaj prethodni pao u zaborav. I to što nije postavljen poslednji sloj asfalta nije bio razlog da se svečano otvaranje odloži do trenutka kada radovi zapravo budu završeni.

Inače, sama ministarka Mihajlović ranije se hvalila kako ova Vlada ispunjava sve u roku, iako pored ovog postoji još infrastrukturnih projekata za koje je ona nadležna, poput pruge Beograd-Budimpešta ili mosta u Mionici, koji nisu završeni ili započeti kako je najavljeno.