Atletski stadion u Novom Pazaru do avgusta 2015.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija o izgradnji atletskog stadiona u Novom Pazaru (RTV Novi Pazar, 8. 12. 2014. godine)
„Ovde će nići najlepši stadion atletski u zemlji. Biće završen u avgustu naredne godine. Pazar će imati nešto što nema skoro nijedna opština, nijedan grad u Srbji. Evo sad je gore zemlja, videćete u avgustu, najkasnije septembru naredne godine ovde će biti u potpunosti završen novi atletski stadion.“
Prilikom posete Novom Pazaru prošle godine, ministar Rasim Ljajić je obećao izgradnju atletskog stadiona za avgust ove godine. Prva faza je podrazumevala da izgradnja samog terena za takmičenje bude završena za godinu dana, a ostali delovi u narednih nekoliko godina. 

U septembru 2014. godine su započeti pripremni zemljani radovi i ravnanje terena. U januaru je položen kamen temeljac, a početak radova svečano su otvorili ministar Rasim Ljajić, kao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.
Tom prilikom, ministar Ljajić je rekao da je ovaj stadion jedan od najznačajnijih i najvećih sportskih infrastrukturnih objekata koji se gradi u zemlji.

Blic, 19.01.2015. godine
„To je bila želja svih nas, a posebno sportskog Novog Pazara koji dobija nešto što je zaslužio. Finansijsku konstrukciju smo manje-više zatvorili, ostaje nam borba sa rokovima, ali smo se obavezali da do kraja godine imamo i prvo takmičenje na ovom stadionu“, rekao je Ljajić.

Ministar Udovičić je prilikom postavljanja kamena temeljca rekao da izgradnja ovakvog kapitalnog objekta nije samo važna za ovaj grad, već i za celu državu i da je sportska infrastruktura osnova za dobijanje vrhunskih rezultata.

Blic, 19.01.2015. godine
„Novi Pazar i okolina dali su Srbiji brojne odlične sportiste, a među njima je i mnogo vrhunskih atletičara. Zadatak Vlade je da jednako vodi računa o svim građanima naše zemlje, bez obzira na to gde žive. Tim principom vodi se i Ministarstvo omladine i sporta koje gradi i obnavlja sportsku infrastrukturu u svim krajevima Srbije“, rekao je Udovičić.

 

*
Priprema terena za izgradnju atletskog stadiona / Foto: Sandžak Press 

Ministar je o atletskom stadionu pričao i u aprilu ove godine, ali je tada dao novi rok – novembar 2015.

Regionalna televizija Novi Pazar, 21. april 2015. godine
„Sve ide po planu, ne iskačemo iz vremenskih okvira, pa će ovde krajem novembra nići novi atletski stadion. Gradska uprava je odradila sve na poravnjavanju terena i uskoro očekujemo da mašine izađu na teren. Ovo je jedan od objekata koji želimo da otvorimo u ovoj godini.“

Slično je ponovio i gradonačelnik Novog Pazara, Meho Mahmutović. Prilikom obilaska gradilišta gde se radilo na iskopu za atletski stadion, Mahmutović je rekao da će do kraja godine, kako je planirano, ovaj objekat biti izgrađen. On je dodao da izvođači očekuju da će se iskop, umesto planiranog roka od 55 dana završiti i ranije. (Regionalna televizija Novi Pazar, 20. maj 2015. godine)

Međutim, izgleda da su procene ipak bile pogrešne, pa stadion nije izgrađen u avgustu, a ni u novembru kako je najavljivano. I sam ministar Ljajić je potvrdio da obećanje nije ispunjeno.

23. novembar 2015. godine
„Jedina stvar koju nismo ispunili, a obećali smo, je završetak radova na Atletskom stadionu, ali ne zbog nas, radovi na izgradnji kasne zbog administrativno-tehničkih problema. Izvođač će se odrediti 20. decembra i počeće radovi na izgradnji.“

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koje je Istinomer pozvao kako bismo dobili komentar od ministra Ljajića, objasnili su da je do nepredviđenih okolnosti došlo u maju. Naime, tada su završeni zemljani radovi i Direkciji za imovinu Republike Srbije predata je odluka o zajedničkoj izgradnji stadiona od strane Ministarstva omladine i sporta i Novog Pazara, kako bi Vlada pripremila zaključak o izgradnji stadiona. Odluka je bila uslov za raspisivanje tendera za izgradnju prve faze.

„Mišljenja drugih institucija, koja su neophodna za usvajanje Zaključka Vlade, a koja se obično pribave najkasnije za nedelju-dve, kasnila su čitava tri meseca i tender za izvođenje građevninskih radova je raspisan tek 28. avgusta 2015. godine. Nažalost, ni tu mukama nije bio kraj. Kada su 2. oktobra otvorene ponude, tenderska komisija je utvrdila da ni jedna od tri prispele ponude nije odgovarajuća, odnosno da sve tri premašuju iznos sredstava predviđenih za izgradnju“, kažu iz ovog Ministarstva za Istinomer.

Nova javna nabavka za izbor najboljeg ponuđača pokrenuta je 5. novembra, a rok za dostavljanje ponuda ističe 30. novembra ove godine.

„Ukoliko ova javna nabavka bude uspešna, očekuje se potpisivanje ugovora sa izvođačem radova do 20. decembra ove godine, nakon čega bi radovi mogli konačno da počnu“, kažu iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Istinomer je pitanje u vezi sa izgradnjom atletskog stadiona uputio i Ministarstvu omladine i sporta, međutim, u njihovom odgovoru ispostavlja se da problem nije u administraciji, nego u sastavu terena.

„Zbog nepredviđenih okolnosti, odnosno sastava terena koji nije mogao biti poznat dok se nije pristupilo radovima, došlo je do kraćeg produženja roka za realizaciju radova. Dalje, to je uticalo na postupak javne nabavke s obzirom na njihov obuhvat, pa time i cenu. Međutim, preduzeti su svi potrebni koraci i završetak prve faze izgradnje Atletskog stadiona u Novom Pazaru planiran je za 2016. godinu, za koju su opredeljena i obezbeđena sredstva u budžetu Ministarstva omladine i sporta“, piše u odgovoru Ministarstva omladine i sporta.

Pošto atletski stadion nije izgrađen u najavljenom roku, a kako je vrlo izvesno da Novopazarci ni ove godine neće dočekati atletski stadion, obećanje ministra Rasima Ljajića ocenjujemo sa neispunjeno

Izgradnja stadiona, prema pisanju medija, koštaće oko 209 miliona dinara, od čega će Ministarstvo omladine i sporta obezbediti 60 miliona dinara, a ostatak grad Novi Pazar.