Ambasadori u Pekingu i Skoplju uskoro

Ministar spoljnih poslova o imenovanju novih ambasadora u Pekingu i Skoplju. (NIN, 11. 4. 2013. godine)
"Pet zamena je već izvršeno, a dve slede uskoro. Međutim, da bude jasno, i u ta dva slučaja, do stupanja na dužnost novih ambasadora u Pekingu i Skoplju, poslove obavljaju iskusni otpravnici poslova sa visokim diplomatskim zvanjima.”

Kada je u oktobru prošle godine počelo povlačenje ambasadora i došlo do toga da skoro trećina ambasada, od 65 koliko ih imamo u svetu, nema svog šefa, iz Ministarstva spoljnih poslova najavljeno je da će se celokupna diplomatska mreža oblikovati do kraja marta 2013. Ali, to se nije dogodilo. U aprilu je ministar spoljnih poslova kazao da očekuje da će se taj posao okončati „vrlo brzo“ , naglašavajući da će uskoro biti postavljeni ambasadori u Kini i Makedoniji.

Godinu dana od početka opoziva određenog broja ambasadora i šest meseci od ove izjave, u ambasadama Srbije dužnost otpravnika poslova obavlja 11 službenika, a u funkciji v.d. generalnog konzula je njih osam. Nedavno je imenovan ambasador u Skoplju, ali ne i u Kini. Ministar Mrkić je izjavio da nema koga da pošalje u ambasade u najvećim svetskim centrima.

“Evo, da me stavite uza zid i pripretite ne znam čime i pitate koga bih predložio za Vašington, ja ne znam.
Kako je to moguće?
– Treba da bude dobra ličnost, obrazovana, da zna jezik savršeno, da voli SAD, ali ne toliko da zaboravi na svoju zemlju. Ja to ovde nemam. Ende. Isto je za Peking. Ne možete u Kinu bilo koga da pošaljete. Imamo otpravnicu koja zna kineski, koju lepo prihvataju. Ali tamo treba da ide neko s težinom, neki bivši ministar, ali ja takvog nemam. I molim ljude da se uozbilje, da se nađe neko prihvatljiv. U ovom MSP nema kandidata. Nekada nam neko padne na pamet, ali kroz neki proces se ispostavi da nije adekvatan. Radimo, ne sedimo.”
Blic, 19. 11. 2013. godine

Zato izjavu ministra spoljnih poslova ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.