Ambasadori u Berlinu i Zagrebu do maja

Ministar spoljnih poslova o imenovanju ambasadora. (Politika, 4. 4. 2015. godine)
“Uskoro će biti sprovedena reforma diplomatske službe i u narednih mesec dana trebalo bi da budu imenovani ambasadori u zemljama u kojima ih Srbija trenutno nema, uključujući Nemačku i Hrvatsku.”
Ministar spoljnih poslova najavio je početkom aprila da će uskoro biti sprovedena reforma diplomatske službe i istakao da bi u narednih mesec dana trebalo da budu imenovani ambasadori u zemljama u kojima ih Srbija trenutno nema, uključujući Nemačku i Hrvatsku.
„Nije MIP inokosni organ koji sam donosi odluku o imenovanju ambasadora, već je to odluka koju donosi Vlada Srbije, a ukaz potpisuje predsednik države. Sve to mora da se dogovori. Kada predsednik vlade da saglasnost, to će se naći na sednici vlade”, rekao je Dačić.”
Politika, 4. 4. 2015. godine

Kroz dve nedelje, u intervjuu “Politici” Dačić je na pitanje kada će poslati ambasadore u Hrvatsku i Nemačku odgovorio:

“Obećao sam da ćemo to završiti u ovom mesecu.”
Politika, 19. 4. 2015. godine

Međutim, do danas Srbija nije poslala ambasadore u Zagreb i Berlin. Istinomer je pokušao da u Ministarstvu spoljnih poslova dobije odgovor na pitanja zašto do sada nisu imenovani ambasadori u Nemačkoj i Hrvatskoj i kada se planira njihovo imenovanje, ali odgovore nismo dobili.

Inače, Srbija od ukupno 69 ambasada u svetu nema ambasadore u 12 država.

“To su: Nemačka, Ujedinjeni Arapski Emirati, Grčka, Argentina, Hrvatska, Liban, Saudijska Arabija, Sirija, Gana, Iran, Indonezija i Katar. U šest država je ambasadorima istekao mandat i nisu zamenjeni novima i to u Norveškoj, Poljskoj, Kipru, Albaniji, Kubi i Libiji.”
B92, 13. 5. 2015. godine

Neispunjeno obećanje ministra spoljnih poslova.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD