“Aerodromi Srbije” će biti formirani do aprila

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o formiranju preduzeća „Aerodromi Srbije“ (Blic, 11. 02. 2015. godine)
„Formiranje Aerodroma Srbije nije samo na nivou ideje i to privredno društvo biće formirano u naredna dva meseca, u martu ili aprilu. Već se radi na tome.“
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je nakon obilaska aerodroma „Morava“ u Lađevcima u februaru ove godine, izjavila da će u martu ili aprilu biti formirano privredno društvo “Aerodromi Srbije”, tako što će se beogradskom aerodromu pridružiti mali aerodromi u Srbiji.
Do tog pridruživanja, međutim, još uvek nije došlo a ministarka Mihajlović je krajem aprila ponovila da se još radi na osnivanju tog preduzeća i da je u toku postupak usklađivanja te odluke između ministarstava.

(RTS, 28. april 2015. godine)
„Ministarstvo privrede kao resorno, kada je reč o preduzećima, uskoro će predložiti zaključak i očekujem što pre da ga vidim na sednici Vlade“, rekla je ministarka Mihajlović tada.

Da podsetimo, o formiranju preduzeća „Aerodromi Srbije“ ministarka je govorila i prošle godine. Tačnije, u avgustu 2014. godine Mihajlovićeva je rekla da „neće biti formirano novo javno preduzeće, već da će osnova „Aerodroma Srbije“ biti beogradski aerodrom kojem će se pridružiti mali aerodromi u Srbiji, kojih ima 25″.

Iz odgovora Ministarstva saobraćaja na pitanja Istinomera dokle se stiglo sa realizacijom ove ideje, vidi se da se od pridruživanja beogradskom aerodromu odustalo, i da novi plan podrazumeva  formiranje posebnog privrednog društva  koje će  obuhvatiti samo dva aerodroma – Niš (Konstantin Veliki) i Kraljevo (Morava), dok se drugi mali aerodromi ne spominju. Iz tog ministarstva ističu da je formirana radna grupa koja je potvrdila opravdanost formiranja ovakvog društva.

„U međuvremenu je stigla i potvrda incijative od strane nezavisne komisije za twining projekat razvoja strategije vazdušnog saobraćaja Srbije. Naziv budućeg društva biće „Aerodromi Srbije doo“. Incijalno u novo društvo će se inkorporirati Aerodromi Niš i Kraljevo. Za Aerodrom Nikola Tesla za sada nije doneta konačna odluka s obzirom na to da se bira konsultant u smislu budućeg razvoja“, stoji u pisanom odgovoru Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Zbog toga što novo privredno društvo koje će činiti aerodromi u Srbiji još nije formirano ovo obećanje ministarke Mihajlović ocenjujemo sa neispunjeno.

Postavlja se pitanje koliko bi spajanje, koje je najavila ministarka unapredilo rad manjih aerodroma i da li bi to moglo da ugrozi beogradski aerodrom. Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević smatara da bi spajanje aerodroma bila višestruka greška i da bi to ugrozilo poslovanje aerodroma “Nikola Tesla”.

“Ne treba nikoga ko je dobar spajati sa nekim ko je loš. Neće se loš popraviti, nego će se pokvariti onaj koji je bolji. Druga stvar, aerodrom u Beogradu ima male akcionare, negde oko 4,8 miliona građana i bilo bi normalno malo ih važiti i čuti šta građani o tome misle. Treća stvar, bolje ćemo razvijati avio saobraćaj ako ostali aerodromi, koje nameravamo da pripojimo beogradskom, budu odvojena preduzeća, pa da vidimo koliko je uspešno jedno, koliko drugo”, kaže Kovačević.

Inače, aerodrom “Konstantin Veliki” iz Niša je drugi po veličini u Srbiji posle beogradskog aerodroma. Sletanjem i poletanjem aviona “Viz er” (Wizz air) na liniji između Niša i Malmea, 25. juna je sa ovog aerodroma uspostavljen redovni avio saobraćaj. Gardonačelnik Niša Zoran Perišić je prilikom uspstavljanja ove linije izjavio da je obnavljanje redovnog avio sobraćaja dobra vest za Niš i region i da na taj način ovaj deo Srbije podiže kvalitet svoje poslovne i turističke ponude. 

*
Novoizgrađeni terminal aerodroma „Morava“/Foto: FoNet

Sa druge strane, aerodrom “Morava” još uvek nije otvoren za civilne letove o čemu je Istinomer već pisao. Otvaranje aerodroma bila je i tema sastanka načelnka upravnih okruga iz centralne Srbije u aprilu ove godine. Na sastanku je rečeno da bi uskoro trebalo započeti neophodne procedure za davanje dozvola kojima će biti omogućeno da u drugoj polovini godine otpočne saobraćaj. Naglašeno je i da su gradovi i opštine centralne Srbije posebno zainteresovani za osposobljavanje “Morave”. Ministarka Mihajlović je najavila da će prvi letovi sa ovog aerodroma krenuti do kraja godine, a na internetu postoji i peticija za otvaranje aerodroma, koju je za sada potpisalo preko 1000 ljudi.