Aerodrom u Jagodini do aprila 2018. godine

Predsednik Skupštine grada Jagodine o izgradnji aerodroma u tom gradu. (Infocentrala, 28. 4. 2015.)
„Od danas, pa za tri godine izgradićemo aerodrom za putničke i privredne avione, Jagodina je industrijski centar Srbije i Evrope.“

Izgradnju aerodroma u Jagodini za putničke i privredne avione, bivši gradonačelnik, a sadašnji predsednik Skupštine grada Jagodina, Dragan Marković Palma, obećavao je više puta. 

*
Dragan Marković Palma / Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Prvi put to je obećao još 2013, kada je rekao da će aerodrom za avione do 80 putnika biti izgrađen do 2016. godine, kako bi investori iz Italije i Rusije, koji imaju fabrike u Jagodini ili ih grade, mogli do njih da dolaze direktno avionom.

Isto obećanje ponovio je dve godine kasnije, ali sa novim rokom. Umesto 2016, Palma je otvaranje aerodroma pomerio za 2018. godinu. Naime, na komemorativnoj sednici Skupštine grada povodom smrti pilota i odbornika Miladina Stevanovića Cakana, Palma je krajem aprila 2015. izjavio da će za tri godine izgraditi aerodrom, koji će nositi ime Stevanovića.

“Od danas, pa za tri godine izgradićemo aerodrom za putničke i privredne avione, Jagodina je industrijski centar Srbije i Evrope”, rekao je Marković.
Obećanje da će Jagodina dobiti aerodrom, koji će imati veoma važnu ulogu u razvoju turizma i privrede tog grada i Pomoravlja, Marković je ponovio i treći put, i to u septembru 2017, ne preciziravši pritom kada će biti izgrađen. Precizniji je bio mesec dana kasnije, kada je ponovo dao novi rok – Jagodinci dobijaju aerodrom za četiri godine, dakle 2021. 
S obzirom da je pretposlednji rok istekao u aprilu ove godine, a da je poslednje obećanje da će radovi biti završeni 2021. godine, pitali smo predsednika Skupštine grada Jagodine dokle se stiglo sa izgradnjom aerodroma. Pošto odgovor iz kabineta Dragana Markovića Palme nismo dobili, Istinomer je proverio njegovo obećanje uz pomoć Guglovih mapa. 
*
Lokacija na kojoj je najavljena izgradnja aerodroma u Jagodini

Budući da je Marković ranije rekao da će “nukleus” budućeg aerodroma biti letilište za sportske i školske avione Aero kluba, koji se nalazi na oko šest kilometara od centra Jagodine, proverili smo da li se išta gradi na ovoj lokaciji. 

*
Lokacija na kojoj je najavljena izgradnja aerodroma u Jagodini

Ispostavilo se, međutim, da se izgradnja dugoobećavanog aerodroma za putničke i privredne avione ni ne nazire. Na pomenutoj lokaciji vidi se samo hangar Aero kluba Jagodina i pista za sportske avione, koja postoji još od 2012. godine. 

*
Lokacija na kojoj treba da bude izgrađen aerodrom u Jagodini, novembar 2018/Foto: Istinomer

Dakle, bivši gradonačelnik, a današnji predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma tri puta je obećavao građanima da će taj grad dobiti aerodrom za avione do 80 putnika i sva tri puta pomerao rokove. Aerodrom je najpre trebalo da bude gotov do 2016. godine, zatim na proleće 2018, da bi najzad njegovu izgradnju prolongirao za 2021. Međutim, kao što smo videli, ne da aerodrom nije završen u aprilu ove godine nego njegova izgradnja nije ni počela, niti deluje da će radovi krenuti uskoro, zbog čega Dragan Marković Palma za ovo obećanje dobija ocenu “neispunjeno”. 


Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević