Zelenski nije prodao zemljište američkim kompanijama

Brojni domaći portali preneli su nedavno članak sa sajta “Australian National Review”, u kojem se navodi da su američke kompanije kupile skoro trećinu obradivog zemljišta u Ukrajini. “Vest” se deli i na Fejsbuku, pa se u nekim objavama pominje da je predsednik Zelenski ”prodao zemlju”. Međutim, ukrajinsko zakonodavstvo zabranjuje prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima i kompanijama u stranom vlasništvu. Ovo ograničenje može biti ukinuto, ali tek nakon referenduma, koji nije bio skoro održan u toj zemlji. Predsednik Ukrajine nema zakonska ovlašćenja da prodaje zemlju i druge državne resurse.

“Vest” o prodaji ukrajinskog zemljišta američkim kompanijama pojavila se istovremeno (27. jula) u mnogim stranim proruskim medijima, među kojima su: “Gazeta.ru”, “NewsFront”, “Vesti.ru”, “Argumenty Nedeli”, “National Television” i drugi.

Ukrajinski portal za proveru činjenica “Stop Fake” pronašao je najraniji izvor spornih tvrdnji u članku koji je objavio “Australian National Review” 27. maja ove godine.

U tekstu se navodi da su tri velike američke multinacionalne korporacije „Cargill”, “Dupont” i “Monsanto”, navodno kupile 17 od 62 miliona hektara ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta. Takođe, napominje se da je ovo trećina ukupnog ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta pogodnog za obradu.

“Australian National Review” pominje u članku francuski portal “Ritmo.org” kao jedan od izvora. Međutim, u linkovanom tekstu, koji je na tom portalu objavljen 12. novembra 2021. godine, nema informacija o tome da je Ukrajina prodala svoje zemljište američkim međunarodnim kompanijama.

Brojni domaći i regionalni portali preneli su navode iz spornog članka. Među njima su: “Politika”, “Standard.rs”, “Srbin info”, “Novi glas”, “Top danas” i drugi.

Tekstovi su se dalje delili na Fejsbuku.

Foto: Facebook/Screenshot
Foto: Facebook/Screenshot

U pojedinim objavama, tvrdi se da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prodao zemlju pomenutim kompanijama.

Foto: Facebook/Screenshot

Radi se o dezinformaciji.

Naime, sama ideja o prodaji ukrajinske zemlje međunarodnim korporacijama suprotna je ukrajinskom zakonodavstvu, navodi “Stop Fake”.

Kako su objasnili, *tržište poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini počelo je da radi 1. jula 2021. godine, ali uz niz ograničenja.

*Posle više od 20 godina moratorijuma na prodaju poljoprivrednog zemljišta, ukrajinski zemljoposednici su 1. jula 2021. godine ponovo dobili pravo da slobodno raspolažu svojom imovinom i, ako žele, da je prodaju.

Glavno zakonsko ograničenje je zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima i kompanijama u stranom vlasništvu.

Ovo ograničenje može biti ukinuto, ali tek nakon sveukrajinskog referenduma, koji bi pokrenuo pitanje dozvole za prodaju zemlje strancima.

U Ukrajini do sada takav referendum nije održan.

Drugo ograničenje je da građani Ukrajine mogu da kupe do 100 hektara, a pravna lica do 10.000 hektara zemlje.

Prema podacima Državne službe za geodeziju, kartografiju i katastar Ukrajine, tokom prošle godine prodato je 0,26 miliona hektara zemljišta. Ova cifra iznosi oko 0,8% od površine poljoprivrednog zemljišta (32,6 miliona hektara) uključene u geokatastar. Ali brojka od 17 miliona hektara, koja se navodi u spornim člancima, 65 puta je veća od površine poljoprivrednog zemljišta koje se prodaje u Ukrajini, ističe “Stop Fake”.

Kako su naveli, najveće zemljišne banke u Ukrajini su u vlasništvu domaćih kompanija. Ali i oni su daleko od brojke od 17 miliona hektara. Površina zemljišta najvećih igrača na ukrajinskom poljoprivrednom tržištu ne prelazi 0,5 miliona hektara.

Prema bazi podataka za praćenje zemljišta “Land Matrix”, nijedna od kompanija pomenutih u članku nije sklopila poslove vezane za zemljište u Ukrajini od 2019. godine, navodi portal za proveru činjenica “Full Fact”.

“Monsanto” čak više ni ne postoji kao nezavisna kompanija, pošto ga je kupila nemačka hemijska kompanija “Bayer” 2018. godine.

Što se tiče tvrdnji da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski prodao zemlju američkim kompanijama, to nije moguće jer to nije u njegovoj nadležnosti. Prema Ustavu Ukrajine, predsednik nema ovlašćenja da upravlja prirodnim resursima države.

 

Naslovna fotografija: Canva