Viralni snimak sa Zelenskim je digitalno izmenjen i lažno prikazuje narkotike na stolu

Viralni snimci koji predstavljaju ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog kao konzumenta narkotika nisu autentični. Video koji lažno prikazuje kokain na stolu Zelenskog pojavio se nedavno na proruskim Telegram kanalima, da bi se potom putem Tvitera i Fejsbuka, proširio i na naše govorno područje. Međutim, činjenice pokazuju da je ovaj viralni video digitalno izmenjen.

 

Snimci koji sugerišu da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, navodno, konzumira kokain, dosegli su nekoliko desetina hiljada pregleda na brojnim društvenim mrežama i video platformama. Međutim, prvi snimak sadrži elemente digitalne alteracije, dok je drugi zlonamerna montaža.

Video koji lažno prikazuje kokain na stolu Zelenskog pojavio se u 23. aprila na proruskim Telegram kanalima, da bi se kasnije, putem Tvitera i Fejsbuka, proširio i na naše govorno područje.

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

Međutim, činjenice pokazuju da je ovaj viralni video digitalno izmenjen.

Originalni snimak star je više od mesec dana i prvobitno je objavljen na zvaničnom Instagram nalogu Zelenskog. U svega 13 sekundi videa, vidimo deo online razgovora predsednika Ukrajine sa Elonom Maskom čija je kompanija SpaceX ponudila Starlink opremu za zamenu uništene internet infrastrukture u pojedinim delovima Ukrajine.

Snimak u originalu ne prikazuje „belu supstancu“ niti kreditnu karticu na stolu ukrajinskog predsednika.

 

 

Izmenjeni video je lošijeg kvaliteta i smanjene rezolucije u odnosu na autentični što je posledica digitalne alteracije originala.

O ovom online sastanku Zelenskog i Maska, dodatno, izvestili su i brojni svetski mediji, poput BBC-a i Guardian-a.

 

***

Drugi (zlonamerno izmenjen i montirani) video koji smo uočili prikazuje Zelenskog u razgovoru o konzumiranju narkotika.

„Da vidimo šta je današnji najpoznatiji „influencer“ govorio o „kolumbijskom brašnu“ prije par godina“, navodi se u jednoj Fejsbuk objavi.

U ovom slučaju, u pitanju je montaža različitih sekvenci iz intervjua za ukrajinski portal Pravda snimljenog u januaru 2019. godine — tokom predsedničke kampanje Zelenskog.

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

Engleski titlovi na viralnom videu lažno tvrde da je Zelenski, upitan kako se oseća „na kokainu”, odgovorio: „Odlično, odlično! Energično, čoveče, broj jedan. Ozbiljno! To je energija za ceo dan. Ustao sam u sedam ujutru… Živim na njemu.”

 

 

U originalnom intervjuu, pak, Zelenski negira glasine o konzumiranju kokaina, dodajući u šali da sebe jedino može nazvati „zavisnikom od kafe“.

…„Da, sedim na nečem belom — na ovoj stolici. Ne na kokainu. Zaista ne konzumiram narkotike“.

 

 

U drugom delu intervjua, Zelenski govori o svojoj jutarnjoj rutini, buđenju rano ujutru, šetanju psa i redovnom vežbanju.

Montaža snimka, međutim, van konteksta predstavlja priču tada predsedničkog kandidata Zelenskog „o celodnevnoj energiji koju mu pruža umereno jutarnje vežbanje“ u korist lažnog priznanja o redovnom korišćenju kokaina.

Kako je i montaža koja kruži ovih dana nastala par meseci nakon njihovog intervjua, Pravda je aprila 2019. godine objavila članak u kojem se skreće pažnja na zlonamerno montirani snimak, podsećajući da su oba predsednička kandidata prethodno prošli javne testove na narkotike i alkohol.

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski je tokom oružanog sukoba i svojevrsnog informativnog rata sa Rusijom postao konstantna meta propagande koja se najviše vezuje za Putinov poziv na „smenu bande narkomana i neonacista u Kijevu“.

Naslovna fotografija: Facebook/Screenshot