Na snimku posete Zelenskog bolnici u Kijevu nije pokojna Ina Derusova

Pojedini ruski mediji preneli su da je snimak posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog bolnici u Kijevu lažan, fabrikovan ili snimljen ranije. „Dokaz” da poseta nije mogla biti u martu je navodno prisustvo vojne medicinske sestre Ine Derusove, preminule krajem februara. Međutim, u pratnji Zelenskom bila je potpuno druga osoba — Tetjana Ostaščenko.

Proteklog vikenda, ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski posetio je ranjenike u vojnoj bolnici u Kijevu. Odmah po objavi posete, sankcionisani medij Russia Today iznosi tvrdnje da video nije autentičan. „Ispostavilo se da je objavljeni snimak sastanka ukrajinskog predsednika sa ranjenim vojnicima od 13. marta lažan. Video je snimljen u februaru, pre smrti Ine Derusove“, navodi se u tvitu RT na ruskom jeziku. Ova tvrdnja došla je i do našeg područja. 

 

Ko je ženska osoba u delegaciji Zelenskog?

 

Krenimo od dostupnih snimaka visoke rezolucije. Sve fotografije koje dele tvrdnju o lažiranoj poseti bolnice, preuzete su iz zvaničnog saopštenja objavljenog 13. marta poslepodne na zvaničnom sajtu predsednika Ukrajine. Na više fotografija se nalazi i žena kratke plave kose u uniformi. Na najmanje dve, moguće je uočiti njen vojni čin i prezime.

Odredbom iz 2019, uvedeni su novi činovi u ukrajinskoj vojsci, a obeležje koje vidimo na fotografijama je jedan od njih — čin brigadnog generala. Poređenja radi, muška osoba pored ima za stepen viši čin general majora. 

 

Izvor: President.gov.ua

 

Na video snimku posete je, u par uvodnih kadrova, moguće jasnije videti i ime i lice sporne ženske osobe. U pitanju je Tetjana Ostaščenko (Тетяна Остащенко), komandant medicinske službe Oružanih snaga Ukrajine. Potvrdili smo da je reč o Ostaščenko i u drugim izvorima, kako je reč o prvoj ženi u istoriji ukrajinske vojske odlikovanom činom brigadnog generala (u avgustu prošle godine).

 

 

Potvrđujemo, u delegaciji Zelenskog 13. marta nije bila vojna medicinska sestra Ina Derusova. Jedina istina u ovoj proruskoj teoriji zavere je informacija o smrti Derusove 26. februara — poginula je tokom upada ruske vojske u Ohtirku, ukrajinskom gradu u Sumskoj oblasti. Derusova je 12. marta posthumno proglašena za Heroinu Ukrajine

 

Izvor: Kolaž, Ministarstvo odbrane Ukrajine

 

Oksana Markarova, ukrajinska ambasadorka u SAD, iznela je osnovanu sumnju da su ruske snage tokom napada u Ohtirki, upotrebljavale kasetne i termobarične bombe. Kolokvijalno nazvane i „vakuum“ bombe, koriste se za usisavanje kiseonika iz okolnog vazduha kako bi se stvorila eksplozija visoke temperature. Dok konačna potvrda o upotrebi termobaričkog oružja u Ohtirki nije potvrđena, Markarova tvrdi da je upotreba ovakvog oružja u suprotnosti sa Ženevskim konvencijama. Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je da bi se, u slučaju da to jeste istina, radilo o potencijalnom ratnom zločinu. Tokom četvorodnevnog ruskog napada uništena je i ukrajinska vojna baza, pri čemu je poginulo 70 vojnika i najmanje tri civila.

 

 

Za mnoge proruske medije i pojedince, tvrdnja o lažnom snimku sa pokojnom vojnom medicinskom sestrom, još je jedan u nizu navodnih dokaza da Zelenski nije u zemlji. Suprotno navodima, predsednik Ukrajine je, ipak, juče imao sastanak sa premijerima Poljske, Češke i Slovenije — u Kijevu.

Naslovna fotografija: President.gov.ua